Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten van 17 augustus 2004

B&W-belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: de samenvattingen geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.

Portefeuille van burgemeester Cor de Vos

Deze week geen onderwerpen in deze portefeuille.

Portefeuille van wethouder Carla Breuer

College akkoord met subsidie stichting opvang dakloze vluchtelingen (2004/8856)
De stichting opvang dakloze vluchtelingen heeft het college gevraagd om langer dan één jaar opvang te mogen realiseren binnen het afgesproken financiële budget. Het college gaat hiermee akkoord. Vervolgens vraagt de stichting opnieuw subsidie te verstrekken voor de periode daarna, totdat landelijk centrale opvang is geregeld. Hiermee gaan het college niet akkoord en volgt hierin het landelijk beleid.

College komt met voorstel regeling chronisch zieken en gehandicapten (2004/10540)
Het college stelt de raad voor om het mogelijk te maken dat iemand die tot de doelgroep chronisch zieken en gehandicapten behoort in 2004 eenmalig een bedrag van ¤ 250,-- kan aanvragen. Daarnaast kan er een extra bijdrage in de collectieve ziektekostenverzekering gerealiseerd worden van ¤ 4,63 per maand per volwassene voor 2004. Wethouder Van Linge neemt wat betreft dit onderdeel een minderheidsstandpunt is. Hij is tegen een ophoging omdat deze bijdrage afgelopen voorjaar ook al is verhoogd.
De Cliëntenraad en het Gemeentelijk Platform Chronisch Zieken hebben al geadviseerd over dit voorstel. De uitgaven worden gefinancierd uit het extra geld dat de rijksoverheid beschikbaar heeft gesteld voor bijzondere bijstand voor chronisch zieken en gehandicapten en armoedebeleid. Als de raad instemt met het voorstel, zal nader worden gepubliceerd over de manier waarop de aanvragen kunnen worden ingediend.

College beantwoordt vragen van Cliëntenraad (2004/7908) De Cliëntenraad heeft begin juni een brief over het minimabeleid aan het college gestuurd. Deze ingediende brief is een reactie op het eerder door het college gegeven antwoordbrief d.d. 17 mei 2004 over de bijdrage participatie van kinderen op bijstandsniveau. In de door de Cliëntenraad ingediende brief komen een aantal onderwerpen en vragen over het minima beleid aan de orde. Het college heeft antwoord gegeven. Het antwoord gaat in op:


* het in december 2003 vastgestelde beleid omtrent de bijzondere bijstand en minimabeleid als gevolg van de nieuwe Wet Werk en Bijstand;
* de door het Rijk doorgevoerde bezuiniging;
* bestaande regelingen minimabeleid;

* en Stichting Leergeld.

Uitbereiding samenwerkingsovereenkomst gemeente Nieuwegein en gemeente Lopik (2004/10167)
De gemeente Nieuwegein gaat voor Lopik het aantal uit te voeren taken op het gebied van Sociale Zaken & Arbeid uitbreiden. De uitbreiding betreft het uit zetten van trajecten richting (betaalde)arbeid en/of maatschappelijke participatie.

College beantwoordt art 42 brief fractie leefbaar Nieuwegein (2004/10329)
De fractie van Leefbaar Nieuwegein heeft schriftelijke vragen gesteld inzake het gebruik van de woningen voor kinderopvang Hagestede 9,11 en 13. De vragen hebben betrekking op het gebruik van de woningen in relatie tot de bestemming, de BV's van en de verstrekte subsidie aan Brummi BV en eventuele speciale afspraken. Het College antwoordt dat het gebruik in overeenstemming is met de bestemming en er geen speciale afspraken zijn gemaakt. Het College geeft een overzicht van de verstrekte subsidies over de periode 2000 t/m 2004 en ziet geen aanleiding verdere stappen te ondernemen.

Uitbreiding basisscholen Galecop (2004/11018) Het college heeft besloten een permanente 12-klassige basisschool te realiseren aan de Galecopperzoom. Daarnaast wordt de Koningin Julianaschool uitgebreid met 4 permanente lokalen. Na realisatie hiervan worden twee van de drie noodgebouwen in het gebied verwijderd. Eén noodgebouw zal nog enkele jaren nodig blijven om de piek van leerlingen op te kunnen vangen. Dit besluit komt in de plaats van een collegebesluit van mei 2004, waarin werd uitgegaan van uitbreiding van de drie basisscholen De Toonladder, De Lucasschool en de Koningin Julianaschool met 13 permanente lokalen. Uit het Voorlopig Ontwerp (VO), dat hiervoor werd opgesteld, bleek dat de geraamde kosten veel hoger lagen dan het beschikbare budget. Dit kwam vooral omdat er bij de bestaande scholen weinig ruimte beschikbaar is. Vervolgens is daarom onderzocht of er op een alternatieve locatie een nieuw schoolgebouw kan worden gerealiseerd. Hieruit kwam naar voren dat er binnen de wijk Galecop slechts één alternatieve locatie geschikt is voor het plaatsen van een permanent schoolgebouw. In het voorontwerp bestemmingsplan Galecopperzoom is namelijk een reservelocatie opgenomen voor onderwijsdoeleinden. Volgens de toelichting op het bestemmingsplan is deze echter bedoeld voor een gebouw van tijdelijke aard. Om de nieuwbouw te kunnen realiseren zal er in ieder geval wel een artikel 19 vrijstellingsprocedure moeten worden gestart. Een belangrijk argument vóór de locatie Galecopperzoom is dat het veel goedkoper is om hier een nieuw schoolgebouw te plaatsten. Daarnaast biedt de locatie Galecopperzoom maximaal ruimte voor een 12-klassige school, waardoor er tevens enkele extra lokalen voor leerlingen uit de wijk Blokhoeve kunnen worden meegenomen. In Blokhoeve zal namelijk geen zelfstandige school komen.
De drie basisscholen, die ook betrokken waren bij het VO, staan gematigd tot positief tegenover het voorstel om op een alternatieve locatie een school te bouwen.

Portefeuille van wethouder Evert van Linge

Instellen werkgroep planvorming Liniezone Het Klooster (2004/9761) In juni 2004 heeft de gemeenteraad het 'Ontwikkelingsplan bedrijvenpark Het Klooster 2004' vastgesteld. Toen is ook het voornemen uitgesproken om de bufferzone tussen het bedrijvenpark en het Lekkanaal samen met andere betrokken partijen en instanties verder uit te werken. Bij de planuitwerking moeten antwoorden worden gevonden op de vraag hoe op verantwoorde wijze de bestaande Liniedijk in oostelijke richting kan worden verplaatst en wat er dan gebeuren moet met de aanwezige cultuurhistorische elementen zoals kazematten en de schutluis met balkenloods. De zone tussen bedrijvenpark en verplaatste Liniedijk krijgt een meer recreatieve en ecologische functie. In de zone zal een grote hoeveelheid water worden aangelegd, waarmee de voormalige inundatiefunctie van het gebied 'zichtbaar' wordt gemaakt. Rijkswaterstaat heeft contact gezocht met de gemeente Nieuwegein en voorgesteld het ontwerpproces gezamenlijk ter hand te nemen en hierbij andere partijen te betrekken. Hiermee wordt gevolg gegeven aan eerder afgesloten overeenkomsten tussen Rijkswaterstaat en onze gemeente. In die overeenkomsten is vastgelegd dat Nieuwegein het planvormingsproces zal trekken. Het college gaat akkoord met het voorstel om voor de planuitwerking een ambtelijke werkgroep - Werkgroep Kloosterlinie -in het leven te roepen de hierbij betrokken partijen uit te nodigen.

Nieuw verzoek vrijstelling bestemmingsplan voor pizza en shoarma-bezorglijn aan de Handelskade (2004/7616) Het college heeft een verzoek ontvangen om vrijstelling van het bestemmingsplan voor gebruik van de benedenverdieping van het pand aan de Handelskade 26 voor een pizza en shoarma-bezorglijn. Al eerder heeft het college voor een zelfde gebruik vrijstelling verleend. Het college week toen af van de bestaande beleidslijn, wegens aanwezige bijzondere omstandigheden. Het besluit was persoonsgebonden. Bij de nieuwe aanvraag zijn de bijzondere omstandigheden niet aanwezig, zodat het college heeft besloten geen medewerking te verlenen aan het verzoek en de vrijstelling te weigeren.

College geeft naam aan straatje (2004/3535)
Het college heeft een verzoek ontvangen om een straatnaam te geven aan een zijstraatje tussen de panden Dorpsstraat 34 en 35. De aanvrager geeft in de brief tevens een suggestie voor een straatnaam, namelijk de Moreestraat; de oude naam voor dit straatje. De commissie Straatnaamgeving stemt hiermee in en stelt aan het college dan ook voor om het straatje "De Moreestraat" te geven. Het college heeft de naam "De Moreestraat" vastgesteld.

Portefeuille wethouder Corrie van Rooijen

Antwoord op artikel 42 brief over annuleren voorstellingen Circus (2004/9339)
De fractie van de PvdA heeft schriftelijke vragen gesteld over het annuleren van de voorstellingen van het Circus Holiday/Staatscircus van Moskou op 10 en 11 juli jl. Vragen zijn gesteld over de hoogte van het staangeld, de waarborg, de kosten van de brandweer en informatie over de tarieven in de regio. Het college geeft aan de annulering te betreuren en gaat in de beantwoording in op de gestelde vragen.

Geen actie na klachten over luchtverontreiniging (2004/6622) Een bewoner aan de Erfstede heeft aangegeven dat de lucht- verontreiniging in het stadscentrum negatieve consequenties heeft voor zijn gezondheid. De bewoner heeft het college verzocht maatregelen te treffen ter verbetering van de luchtkwaliteit. Het college heeft aangegeven dat de luchtverontreiniging bij de Erfstede voldoet aan de kwaliteitsnormen voor de huidige situatie. Er wordt daarom geen actie ondernomen om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Garantstelling voor honkbal en softbalverenining Nieuwegein Diamonds (2004/1176)
Het college heeft besloten in te gaan op het verzoek van honkbal en softbalvereniging Nieuwegein Diamonds om garant te staan voor de realisatie van de clubaccommodatie op het sportpark Galecopperzoom voor maximaal ¤ 45.000,-. De garantstelling is in overeenstemming met de gemeentelijke richtlijnen voor garantiebeleid en op basis van het, hiermee samenhangende, SWS rapport.

Afhandeling bezwaarschriften tegen kapvergunning 4 treurwilgen Naarderveste (2004/6198)
Het college heeft besloten de 20 bezwaarschriften tegen het besluit van 31 maart 2004, waarbij vergunning werd verleend tot het kappen van viertreurwilgen aan de Naarderveste ter hoogte van nr. 4 gedeeltelijk gegrond en gedeeltelijk ongegrond te verklaren. De bezwaren zijn gegrond voor zover zij betreffen de treurwilg die staat achter het pand IJlsterveste 12 en die welke staat noord- oostelijk van de dam van de Naarderveste (deze bomen blijven staan). De bezwaren zijn ongegrond voor zover zij betreffen de twee treurwilgen die staan ten zuiden van de dam (deze bomen worden gekapt). Eén jonge treurwilg zal zuid-westelijk van de dam nieuw worden aangeplant. De bezwaren betroffen voornamelijk het feit dat de treurwilgen zeer beeldbepalend en waardevol zijn voor het aanzien van de wijk. De bomen zijn niet ziek en herplant van nieuwe bomen betekent dat het een lange periode in beslag neemt voordat deze het karakter van volwassen bomen hebben. Vervanging door zogenaamde 'zuilbomen' (eiken of beuken) betekent een zeer ingrijpende verandering van het beeld van de wijk. Tijdens de hoorzitting hebben drie bezwaar makers de sterke verbondenheid van de bewoners met de bomen naar voren gebracht. Tevens konden zij begrip opbrengen voor het feit dat de gemeente verantwoordelijk is voor de veiligheid in de wijk en de aansprakelijkheid voor schade die mogelijk door afvallende takken kan worden veroorzaakt. Op grond van het voorgaande heeft de sector stadsbeheer de betrokken bomen nogmaals in ogenschouw genomen en heeft het college geconcludeerd zoals hierboven is weergegeven. Tegen dit besluit is binnen zes weken beroep mogelijk bij de sector bestuursrecht van de rechtbank Utrecht, Postbus 13023, 3507 LA Utrecht.

Portefeuille wethouder Martin Monrooij

Vaststelling bouw- en sloopvergunningen (200411017 ) Het college heeft een lijst met de te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week woensdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier

College stelt akkoord vast over doorwerking afschaffing vervolguitkering WW (2004/10297)
De werkgeversorganisatie College voor Arbeidszaken en de vakbonden hebben een akkoord bereikt over de doorwerking van de afschaffing van de vervolguitkering op de WW. Het college heeft dit akkoord vastgesteld.
De hoofdlijnen van het akkoord zijn:

o Het akkoord gaat in voor mensen die op of na 1 augustus 2004 ontslagen worden.
o Als overgangsrecht geldt dat alle mensen die voor 1 augustus 2004 ontslagen zijn of worden, qua hoogte en duur recht houden op een uitkering, die zij zouden hebben gehad, als de vervolguitkering niet was afgeschaft.
o De duur van de uitkering van ontslagen medewerkers, die alleen recht op een aanvullende uitkering hebben, is gelijk aan de WW- loongerelateerde uitkering. Zij krijgen dus te maken met een kortere uitkeringsduur dan -vanwege het overgangsrecht (zie 2)
-bij ontslag voor 1 augustus 2004 het geval zou zijn geweest. o De duur van de uitkering van ontslagen medewerkers, die na de WW- en aanvullende uitkering recht hebben op een aansluitende uitkering, wordt ten opzichte van de huidige berekening met twee1 jaar bekort. Ook zij krijgen te maken met een kortere uitkeringsduur dan bij ontslag voor 1 augustus 2004 het geval zou zijn geweest.
o De garantieregeling voor 55-jarigen en ouder blijft ongewijzigd. Dit houdt in dat mensen die op de dag van ontslag 55 of ouder zijn en die recht hebben op een aansluitende uitkering, een aansluitende uitkering krijgen tot 65 jaar. o Alle ontslagen medewerkers krijgen recht op ondersteuning bij reïntegratie. Deze afspraken over ondersteuning moet voor ontslag gemaakt worden. Over de nadere invulling van deze ondersteuning wordt in het LOGA later verder gesproken. Ondersteuning bij reïntegratie is zowel voor werknemers als werkgevers, als eigenrisicodrager, van belang, namelijk het zo veel mogelijk voorkomen van werkloosheid dan wel het beperken van de duur van de werkloosheid. Het college zal het Georganiseerd Overleg hierover inlichten.

Bedrijfshulpverlening aan ARBO-eisen aangepast (2004/11022) Iedere bedrijf moet volgens de Arbo-wet zorgen voor goede arbeidsomstandigheden. Een goede bedrijfshulpverlening behoort daartoe. Op elke 50 aanwezige personen moet 1 Bedrijfshulpverlener (BHV) aanwezig zijn. Er worden minimum aantallen BHV'ers genoemd voor de Meander, de gemeentewerf en de Zoomstede, die goed opgeleid worden en die voor minstens 5 jaar benoemd worden. Daarbij is rekening gehouden met het gemiddeld aantal bezoekers dat de locaties bezoekt. De huidige EHBO- toelage wordt vervangen door een "BHV toelage" die beter aansluit bij de verantwoordelijkheden van de BHV'er. In dit kader wordt voorgesteld de budgetten voor opleiding en de beloning aan te passen.

Enquête privacy reglement email en internetgebruik (2004/11068) In december 2002, stemde de OR in met het privacy reglement e-mail en internetgebruik voor de periode 1 januari 2003 tot 1 januari 2004. Voorwaarde voor deze instemming was het houden van een evaluatie van het reglement voor 1 november 2003. Op grond hiervan is onder het personeel een enquête gehouden over dit onderwerp. De resultaten van deze enquête geeft redenen de ondernemingsraad te verzoeken ook voor de periode na 1-1-2004, in te stemmen met het betrokken reglement.

(*) Het presidium is een vertegenwoordiging uit de gemeenteraad, bestaande uit burgemeester, vijf raadsleden en de raadsgriffier. Het presidium doet een voorstel aan de gemeenteraad en de raadscommissies welke stukken op welke wijze behandeld worden in hun vergadering.

(Deze B&W-Belicht bevat waarschijnlijk niet de samenvattingen van álle openbare besluiten van de laatste collegevergadering. Ook staan in deze B&W-Belicht waarschijnlijk enkele samenvattingen van besluiten uit éérdere collegevergaderingen. De publicatie van een samenvatting in B&W-Belicht wordt namelijk regelmatig één of twee weken uitgesteld, omdat de gemeente eerst direct betrokkenen wil inlichten over het besluit. Daarmee wordt voorkomen dat direct betrokkenen via de pers worden geïnformeerd over besluiten die hen heel direct aangaan.)

Invoerdatum 19-8-2004