Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 19 augustus 2004

Voice over IP na de hype eindelijk een groeimarkt

Na een hype van enkele jaren rondom Voice over IP ziet Helview eindelijk een stroomversnelling in de markt. Dit blijkt uit het Voice over IP/ IP telefonie onderzoek van Heliview Research onder ruim 600 organisaties in de Nederlandse markt.

Verdubbeling van het aantal gebruikers...
Medio 2003 bleek dat slechts 1% van de totale markt met meer dan 20 werknemers gebruik maakte van Voice over IP en minder dan een derde van de markt was bekend met de toepassing. Sneller nog dan dat de markt zelf verwachtte, is het gebruik toegenomen tot ruim 2% van de markt. Meer sprekend nog is dat een kwart van de organisaties die ermee bekend is, verwacht binnen twee jaar te migreren naar een Voice over IP oplossing. Naar verwachting zullen medio 2006 bijna 6.000 organisaties gebruik maken van Voice over IP. In de onderkant van het MKB ziet Heliview nog beperkte initiatieven.

Kostenbesparingen het belangrijkste motief voor Voice over IP... Andere indicaties voor groei in de markt zijn de sterk toegenomen bekendheid met Voice over IP toepassingen en vooral ook de positieve associaties. Een kwart van de markt associeert Voice over IP direct met kostenbesparingen, dit vooral door het wegvallen van telefoontikken. In de huidige economie blijkt dit voor IT -en telecom investeringen veelal het belangrijkste criterium. Extra functionaliteiten ten opzichte van de reguliere vaste telefonie oplossingen lijken minder aan te spreken.

Daarnaast geeft Vincent de Pooter, Business Unit Manager ICT bij Heliview, aan dat keuzes voor Voice over IP sterk afhangen van de status van de huidige telecom infrastructuur. Uit het onderzoek blijkt dat 14% van de bedrijfstelefooncentrales dringend aan vervanging toe is. Een andere belangrijke indicator voor gebruik is dat bij 82% van de organisaties de huidige WAN omgeving direct of na minimale investeringen gereed is voor Voice over IP.

Cisco nog altijd leidend in de markt als aanbieder... Evenals medio 2003 wordt in ruim 40% van de gevallen Cisco genoemd als aanbieder van Voice over IP. Vervolgens denken potentiële gebruikers vooral aan KPN. Verder blijkt dat Avaya stevig aan de weg timmert in deze markt. Opvallend is dat ongeveer de helft van de organisaties met investeringsplannen voor een eventuele aanschaf zich richt tot een vaste telecom aanbieder en in mindere mate tot leveranciers van hardware of netwerkapparatuur.

Concrete dreiging voor de reguliere vaste telefonie... Heliview ziet dus een toenemende interesse in Voice over IP waarbij steeds meer de bestaande vaste telefonie oplossingen worden vervangen. Momenteel blijkt dat zo'n 30% van de organisaties de investeringen voor het overgaan op Voice over IP te hoog vindt. Wanneer de economische situatie zich verder herstelt en ICT budgetten weer toenemen in omvang, zullen meer organisaties de reguliere vaste telefonie vervangen door Voice over IP. Als de huidige ontwikkelingen zich doorzetten zal in 2007 minimaal 25% van organisaties met meer dan 20 werknemers gebruik maken van Voice over IP, dit zijn bijna 14.000 organisaties.