Partij van de Arbeid


Stafdienst Voorlichting telefoonnummer 070-3183040


Den Haag, 19 augustus 2004


Vragen van de leden Arib en Dijsselbloem (beiden PvdA) aan de ministers van Justitie, voor Vreemdelingenzaken en Integratie en van Buitenlandse Zaken


over Marokkaanse vrouwen in Marokko


1. Hebt u kennisgenomen van de uitzending van het programma Nova d.d. 18 augustus jl., over vrouwen en kinderen die in Marokko door hun man en vader tegen hun wil worden achtergelaten? 1


2. Wat is uw mening hierover? Vindt u het aanvaardbaar dat vrouwen en kinderen die hier in Nederland legaal verblijven op deze wijze worden gedumpt?


3. Deelt u de mening dat mannen die vrouwen en kinderen onder valse voorwendsels naar landen van herkomst lokken en vervolgens de reisdocumenten en andere papieren van de vrouwen afpakken strafbaar dienen te worden gesteld? Zo ja, welke strafmaatregelen zijn hierop van toepassing?


4. Hebt u zicht op de omvang van de groep vrouwen en kinderen die achter worden gelaten? Speelt dit alleen bij Marokkaanse vrouwen, of ook bij Turkse vrouwen? Indien u geen zicht hierop heeft bent u bereid een onderzoek te doen naar de omvang hiervan?


5. Bent u het met de stelling eens dat deze vrouwen en kinderen niet alleen door de man aan hun lot worden gelaten, maar ook door de Nederlandse overheid? Zo nee, wat heeft de Nederlandse overheid concreet ondernomen om deze vrouwen te helpen?


6. Herinnert u zich de eerdere schriftelijke vragen uit 2000 en 2001 van het lid Arib over dezelfde problematiek? Wat is er sindsdien ondernomen om deze vrouwen en kinderen naar Nederland terug te laten keren en hulp te bieden?


7. Deelt u de mening dat de Nederlandse ambassade hulp dient te bieden en een visum te verlenen, zodat vrouwen en hun kinderen naar Nederland kunnen terugkeren? Deelt u de mening dat het hier om Nederlandse kinderen gaat die in het kader van het verdrag inzake rechten van het kind recht hebben op bescherming door de overheid?


8. Deelt u de mening dat scholen een belangrijke signaleringsfunctie vervullen bij het melden van kinderen die leerplichtig zijn en niet op school verschijnen? Bent u bereid een centraal meldpunt in te stellen voor vrouwen en kinderen die in Marokko worden achtergelaten, zodat een zicht bestaat op het aantal vrouwen en kinderen die worden gedumpt en actie kan worden ondernomen vanuit Nederland en Marokko om deze vrouwen en kinderen naar Nederland te halen?


9. Klopt het dat mannen bij terugkeer naar Marokko in het kader van remigratie vrouwen automatisch uitschrijven en meenemen, zonder dat vrouwen dat zelf te kennen geven? Is het juridisch mogelijk dat mannen vrouwen kunnen uitschrijven vanwege remigratie, zonder dat de vrouw dit persoonlijk aangeeft?


10. Herinnert u zich de eerdere toezegging,namelijk dat dit onderwerp op de agenda van de Commission Consultative Maroc-NĂ©erlandaise , waarin familierechtelijk en andere civielrechtelijke vraagstukken regelmatig tussen de ministeries van Marokko en Nederland worden besproken, zal worden geplaatst en dat naar algemene geldende oplossingen zal worden gezocht? Wat is de stand van zaken? 2


11. Bent u bereid de steunpunten voor remigratie te versterken en niet alleen in de regio Noordoost-Marokko, maar ook in andere gebieden waar veel Marokkaanse vrouwen vandaan komen, zoals Noord-Marokko?


* Nova 18 augustus 2004-08-18

* schriftelijke vragen van de leden Arib en Santi 391
* schriftelijke vragen Arib 1641