Politie Drenthe

Rijvaardigheidstest dwangmiddel verkeersveiligheid

Assen 19-08-2004 - Het lijkt zo simpel, je haalt je rijbewijs en je kunt je gang gaan op de weg. OK , af en toe een bekeuring voor een lullige snelheidsovertreding van een paar kilometer, maar verder, zolang je niet wordt gepakt met drank op, maakt niemand jou wat.

Het gebeurt met enige regelmaat dat agenten van verkeershandhaving Boetegeld = Sneu Geld een zogenaamde vordering ex artikel 130 Wegenverkeerswet opleggen aan automobilisten die het met hun rijgedrag niet zo nauw nemen met de naleving van de verkeersregels.

Die vordering betekent, dat de houder van het rijbewijs bij wet verplicht is zijn rijbewijs af te geven een de politie.

Vros auto
De onopvallende videoauto betrapt veel wegmisbruikers

Rol CBR
Afhankelijk van de ernst van de overtreding wordt bekeken of de betrokkenen verplicht wordt zich te onderwerpen aan een onderzoek naar zijn rijvaardigheid of zijn geschiktheid een auto te besturen.

Onderzoeken op dat gebied worden uitgevoerd door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen.

In de wet wordt een aantal criteria genoemd op grond waarvan een onderzoek naar de rijvaardigheid kan worden geëist. Daarbij gaat het om zaken als:

· Onvoldoende beheersing van het motorvoertuig · Herhaald verkeersovertredingen plegen waarbij een gevaarlijke
situatie ontstaat of dreigt (b.v. gevaarlijk inhalen, geen voorrang
verlenen, foutief gebruik van lichten of signalen) · Aantoonbaar gebrek aan inzicht in het verkeer (b.v. het onvoorzichtig naderen en oprijden van kruispunten, het
niet tijdig onderkennen van bijzondere situaties zoals weersomstandigheden)
· Incorrect samenspel met andere weggebruikers (zogenaamd houterig gedrag)

Het CBR kan in die gevallen overgaan tot schorsing van het rijbewijs. De geldigheid van het rijbewijs wordt in ieder geval tot na het onderzoek geschorst als een automobilist is betrapt op:

· Spookrijden
· Drie aanrijdingen binnen een jaar
· Niet in staat is zijn voertuig in bedwang te houden. · Een aanrijding heeft veroorzaakt door het intrappen van een onjuist pedaal.

Ongeldig
Het onderzoek naar de rijvaardigheid kan leiden tot het ongeldig verklaren van het rijbewijs. Het is ook mogelijk dat de rijbewijshouder wordt verplicht zich op eigen kosten te onderwerpen aan een educatieve maatregel met als doel het bevorderen van de rijvaardigheid. Weigeren betekent alsnog ongeldigheidverklaring van het rijbewijs.

Controles komende week
Voor de komende week staat bij verkeershandhaving Boetegeld = Sneu Geld onder meer de volgende controles op de rol:

Vrijdag 20 augustus is er een snelheidscontrole op het Hollandscheveldsche Opgaande, de Rechtuit en de Zuideropgaande in Hollandscheveld.
Zaterdag 21 augustus wordt er op snelheid gecontroleerd op de N371 in Bovensmilde en Hoogersmilde.
Zondag 22 augustus staat de radarauto op de N919 bij Veenhuizen. Maandag 23 augustus is er in Hoogeveen een gordel en snelheidscontrole (lasergun)
Dinsdag 24 augustus staat de radarauto op de Hondsrugweg, de Rondweg en de Boslaan in Emmen.
Woensdag 25 augustus is er een gordel en alcoholcontrole in Emmen. Donderdag 26 augustus is er een snelheidscontrole op het Oosteinde, de Norgerweg en de Roderweg in Roden.

Boetegeld= Sneu Geld Voorkom dat u moet betalen. Surf ook eens naar www.verkeershandhaving.nl
Voor cijfers en analyses kunt u terecht op www.rws-avv.nl