Openbaar Ministerie

Persberichten

Den Haag, 19 augustus 2004

Vier aanhoudingen wegens diefstal en heling

Politie Hollands Midden heeft zaterdag 14 augustus in Rijpwetering twee Leidenaren van 28 en 45 jaar aangehouden op verdenking van het plegen van (fietsen)diefstallen en heling.

Naar aanleiding van een groot aantal fietsendiefstallen in de Duin- en Bollenstreek sinds 2003, is Politie Hollands Midden een onderzoek gestart. Mede door middel van posten kwam Politie Hollands Midden de twee Leidenaren op het spoor. In de tuin van de 45-jarige verdachte werden op vrijdag 13 augustus vijf fietsen in beslag genomen, die van diefstal afkomstig bleken te zijn. Twee van deze fietsen waren de nacht daarvoor gestolen uit een woning in Voorschoten.

Toen de beide verdachten werden aangehouden, waren ze met een auto en een aanhangwagen met goederen onderweg naar een rommelmarkt. In totaal werden ongeveer dertig fietsen, speelgoed, een aantal DVDs, twee buitenboordmotoren en andere goederen, waaronder kleding en elektrisch gereedschap, in beslag genomen.
Van een aantal van deze goederen is eerder bij Politie Hollands Midden aangifte gedaan van diefstal.

In hetzelfde onderzoek is op 14 augustus een 32-jarige man uit Spijkenisse aangehouden. Hij wordt verdacht van heling en het doorverkopen van gestolen waar. Hij is na verhoor bij de politie weer heengezonden. Tevens heeft Politie Hollands Midden op zaterdag 14 augustus tijdens een doorzoeking in het huis van een 47-jarige vrouw uit Leiden 4.000 euro in beslag genomen. De vrouw is aangehouden op verdenking van heling. Zij is na verhoor weer heengezonden.

De rechter-commissaris heeft op dinsdag 17 augustus de twee verdachten in bewaring gesteld.

Personen die onlangs een fiets hebben gekocht op een rommelmarkt in de Duin- en Bollenstreek of op een rommelmarkt in de directe omgeving worden nadrukkelijk geadviseerd via na te gaan of hun fiets niet van diefstal afkomstig is, bijvoorbeeld via het framenummer van de fiets. Daarnaast probeert de politie nog enkele eigenaren van in beslaggenomen fietsen te achterhalen.

Indien u nog geen aangifte hebt gedaan van uw gestolen fiets, wordt u verzocht dit alsnog te doen bij uw lokale politiebureau. Overigens adviseert de politie altijd aangifte te doen van fietsendiefstal. Elke aangifte telt bij het oplossen van (grootschalige) fietsendiefstallen.

Aangifte kan inmiddels ook via internet; www.politie.nl.