Algemeen Verbond Bouwbedrijf


Nieuwsbericht

Effect belastingmaatregelen goed in kaart brengen

19 augustus 2004 Gunstige maatregelen voor het gehele bedrijfsleven moeten specifieke sectoren niet onevenredig benadelen. De gevolgen die de voorgenomen belastingmaatregelen van het kabinet voor verschillende sectoren hebben, moeten daarom goed in kaart worden gebracht. Aldus het AVBB in een eerste reactie op de berichten in de media van vanochtend.

Het kabinet wil naar verluidt de vennootschapsbelasting verlagen maar tegelijkertijd bijvoorbeeld het voordeel van het grijze kenteken voor bedrijfswagens afschaffen. Hoewel een dergelijk pakket macro-economisch positief voor het bedrijfsleven kan uitpakken, zou in de uitwerking een lastenverzwaringen voor bepaalde sectoren het gevolg kunnen zijn. In de bouw is het afschaffen van de grijze kentekens een direct voelbare kostenverhogende maatregel. Onduidelijk is of dit op bedrijfsniveau wordt gecompenseerd door een verlaging van de vennootschapsbelasting. Dit speelt zeker op de korte termijn in een periode van economische malaise. Omdat in de bouw altijd sprake is van een naijleffect, geldt dit des te sterker voor de bouwsector.

Aangezien nog geen zicht is op het totale pakket aan maatregelen, kan een definitief oordeel nog niet worden geveld, aldus het AVBB.

Bron
AVBB