TenneT


Geen koelwaterbeperkingen meer bij elektriciteitsproductie

(19-08-2004)

Omdat de temperatuur van het rivierwater structureel is gedaald onder de 23°C, is er vrijwel geen sprake meer van koelwaterbeperkingen bij de elektriciteitsproductie in ons land. Daarom trekken TenneT, Rijkswaterstaat en het ministerie van Economische Zaken met ingang van vandaag het stappenplan koelwaterbeperkingen in.

Het stappenplan treedt in werking wanneer de temperatuur van het oppervlaktewater bij Lobith structureel boven de 23°C komt. Elektriciteitscentrales gebruiken rivierwater om te koelen bij de productie van elektriciteit en warmen daarbij het ingenomen water circa 7°C op. Het na gebruik terug te lozen water mag met het oog op het milieu niet warmer zijn dan 30°C.

Het stappenplan koelwaterbeperkingen trad deze zomer in werking op 2 augustus en was dus twee en een halve week van kracht. Dat is een veel kortere periode in vergelijking met zomer van 2003 toen het stappenplan acht weken van kracht was.

TenneT bewaakt de balans tussen vraag en aanbod van elektriciteit in ons land. Daarbij moet voldoende reservevermogen voorhanden zijn zodat de levering van elektriciteit niet in gevaar komt. Het koelwaterstappenplan wordt in de zomer gebruikt door betrokken partijen (producenten en leveranciers van elektriciteit, overheden en netbeheerders) om elkaar tijdig te informeren over eventueel te nemen maatregelen.