UWV
http://www.uwv.nl


Aantal WAO-aanvragen blijft sterk dalen

Het aantal WAO-aanvragen is in het eerste half jaar van 2004 met gemiddeld 24% gedaald ten opzichte van het vierde kwartaal 2003. Het aantal WAO-uitkeringen daalde verder tot bijna 776.000. Het aantal WW-uitkeringen is heel licht gedaald. Eind tweede kwartaal werden er ruim 305.000 WW-uitkeringen verstrekt. Dat staat in de halfjaarrapportage van UWV.

WAO
Het aantal WAO-ers is in het eerste halfjaar van 2004 verder gedaald tot bijna 776.000, een daling van 10.000 ten opzichte van eind 2003. De instroom nam af tot ruim 30.000. Naar verwachting zal de instroom in de loop van dit jaar nog sterker gaan dalen, omdat ook het aantal aanvragen voor een WAO-uitkering afneemt. In het eerste halfjaar waren er gemiddeld 24% minder aanvragen dan in het laatste kwartaal van 2003. Het effect daarvan wordt zichtbaar in het derde kwartaal.

In het tweede kwartaal is de pilot met de intensievere WAO-beoordeling van jonge vrouwen met psychische problematiek geëvalueerd. Aanleiding voor de pilot was de relatief hoge instroom in de WAO onder deze groep. De pilot bestond uit twee onderdelen: in Alkmaar werd elke WAO-beoordeling door twee verschillende verzekeringsartsen gedaan, in de rest van het land werden de beoordelingen extra getoetst door een stafverzekeringsarts of stafarbeidsdeskundige. De extra aandacht bij de beoordelingen heeft geleid tot een relatieve afname van het aantal volledig arbeidsongeschikten en tot een relatieve toename van het aantal arbeidsgeschiktverklaringen. Dit effect was het sterkst bij de dubbel beoordeelde groep. De pilot is uitgevoerd in een periode van sterke daling van de WAO-instroom. Het grootst was die daling juist bij de jonge vrouwen tot 35 jaar, zo daalde de instroom onder jonge vrouwen in 2003 met 36%, landelijk was dit 28%. Deze daling staat los van de pilot. Op grond van de uitkomsten van de pilot heeft UWV de minister voorgesteld deze methodiek in te zetten naast andere vormen van intensievere beoordeling, onder andere bij de herbeoordelingen op grond van het nieuwe schattingsbesluit.

WW
Het aantal WW-uitkeringen bedroeg aan het eind van het tweede kwartaal ruim 305.000, een afname van 0,4% ten opzichte van eind eerste kwartaal. Deze lichte afname is waarschijnlijk het gevolg van seizoensinvloeden. UWV verwacht dat het aantal WW-uitkeringen in de tweede helft van 2004 verder zal toenemen.

Ziektewet
Ook bij de Ziektewet is sprake van een daling van het volume. Het aantal toegekende Ziektewet-uitkeringen was in het eerste halfjaar van 2004 9,4% lager dan in het eerste halfjaar van 2003.

Handhaving
Het handhavingsbeleid van UWV is gericht op het bevorderen van spontane naleving van de regels en op het tegengaan van oneigenlijk gebruik en misbruik. In het tweede kwartaal heeft het NIPO voor UWV een onderzoek uitgevoerd naar de bekendheid van uitkeringsgerechtigden met hun rechten en plichten. Uit het onderzoek blijkt dat de bekendheid meer dan 70% is. Verder komt naar voren dat men de kans op sancties inmiddels inschat op 62%. In 2002 was dit nog 48%. Hoe groter men de kans op sancties acht, des te groter is de bereidheid tot naleving van de regels.

Het aantal boetes, maatregelen en fraudeconstateringen bij de arbeidsongeschiktheidswetten en de Ziektewet is in het eerste halfjaar van 2004 afgenomen. Voor een deel wordt dit veroorzaakt door afname van het aantal uitkeringsgerechtigden, bij de Ziektewet heeft de intensievere samenwerking met de Uitzendbranche op het gebied van ziekteverzuim en reïntegratie geleid tot een flinke daling van het aantal te late hersteldmeldingen. Bij de WW is het aantal boetes, maatregelen en fraudeconstateringen in het eerste halfjaar juist toegenomen. Door de introductie van gespecialiseerde teams en door verbetering van de systemen is de effectiviteit van het proces toegenomen: de gemiddelde duur en het gemiddelde benadelingsbedrag zijn afgenomen.

Reïntegratie
In het tweede kwartaal heeft UWV ruim 29.500 reïntegratietrajecten aanbesteed voor verschillende groepen arbeidsgehandicapten. UWV streeft naar een snelle start van de reïntegratietrajecten. Doelstelling is dat alle cliënten die voor een traject in aanmerking komen, binnen 4 weken met dat traject kunnen beginnen. Voor de doelgroep arbeidsgehandicapten is die doelstelling bijna gerealiseerd (82%). Voor de werklozen duurt het gemiddeld 7 weken voor zij aan een traject kunnen beginnen. Dit komt onder andere doordat er op dit moment nog te weinig casemanagers beschikbaar zijn voor het grote aantal cliënten. Inmiddels zijn maatregelen genomen en konden cliënten in de maand juni na gemiddeld 5,5 week met hun traject starten. De verwachting is dat dit in de loop van het jaar met nog een week wordt teruggebracht. Voor 2004 heeft UWV als doel om 18.000 cliënten via een reïntegratietraject weer aan het werk te helpen. In het eerste halfjaar is dat voor ruim de helft al gerealiseerd; inmiddels zijn zo'n 9.800 cliënten weer aan het werk.

Efficiency
In de begroting voor 2004 is een netto besparing op de uitvoeringskosten opgenomen van 166,2 miljoen euro ten opzichte van 2001. Daarnaast is er voor dit jaar een extra financiële taakstelling van 9,5 miljoen euro. Op basis van het resultaat in het eerste half jaar verwacht UWV zowel de besparing als de extra taakstelling in 2004 te realiseren.

Noot voor de redactie,