Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Elektronische overheid

Het kabinet wil de transparantie van de overheid vergroten. Daarnaast moet het voor de burger veel eenvoudiger worden om transacties met de overheid te doen. Zo mogelijk 24 uur per dag en 7 dagen in de week. Gebruik van de moderne informatie en communicatie technologie (ICT) kan daar belangrijk bij helpen.
---

In de nota 'Contract met de toekomst' geeft minister Van Boxtel voor Grote Steden- en Integratiebeleid zijn visie op de elektronische relatie en het nieuwe evenwicht tussen overheid en burgers. Naar zijn mening zullen de komende jaren de fysieke en virtuele wereld naar elkaar groeien en integreren. Daardoor zal de overheid steeds vaker naast in plaats van boven de burger komen te staan.

affiche met tekst: www.toekomst.overheid.nl In december 1998 lanceerde minister Van Boxtel samen met een aantal collega ministers het Actie Programma Elektronische Overheid. Hierin staan de verschillende acties die de overheid zal ondernemen om op bovenstaande ontwikkelingen in te spelen beschreven. Er staat onder andere in hoe de overheid een impuls wil geven aan verbetering van de kwaliteit en service, aan kostenbesparing en hogere effectiviteit van de dienstverlening aan burgers en bedrijfsleven. Dit moet gebeuren door een gerichte inzet van informatie- en communicatietechnologie. Het kabinet heeft eind 1998 met dit programma ingestemd. In de kabinetsperiode 1999-2002 moeten de deelterreinen waarop het programma zich richt tot duidelijke resultaten leiden. Hiervoor is circa 100 miljoen beschikbaar.


---

---

---

---