Provincie Gelderland

|                                        |Nr.     |2004-352        |
|                                        |Arnhem, |19 augustus 2004|
raad van state stelt provincie gedeeltelijk in gelijk Knorhof mag geen afvalstoffen in varkensvoer verwerken

De Raad van State heeft het verzoek om schorsing van varkensbedrijf De Knorhof tegen de bestuursdwangbeschikking die de provincie op 20 juli heeft opgelegd, gedeeltelijk afgewezen. Dit betekent dat het bedrijf zich moet houden aan de last van de provincie om geen brijvoer meer te produceren van afvalstoffen en aardappelzetmeelproducten. Wel mag De Knorhof in tegenstelling tot wat de provincie wenselijk vindt, ook na 1 oktober gebruik blijven maken van alle mestbassins die op het terrein van het bedrijf staan.

De uitspraak van de Raad van State sterkt de provincie in haar optreden tegen de geuroverlast die het varkensbedrijf in Erichem al jaren veroorzaakt. In februari gaf de Raad al toestemming om handhavend op te treden ten aanzien van de dieraantallen op De Knorhof. Met de huidige bestuursdwangbeschikking gelast de provincie het bedrijf met ingang van 20 juli geen afvalstoffen en aardappelzetmeelproducten meer aan te voeren. Ook moeten vanaf 1 oktober alle afvalstoffen uit het bedrijf zijn verwijderd. Daarbij wil de provincie dat na deze datum twee mestbassins op het buitenterrein met een gezamenlijke opslagcapaciteit van 3500m3, niet meer gebruikt worden.

Voldoende reden tot bestuursdwang
De Raad van State heeft, afgezien van het punt over de mestbassins, aangegeven dat de provincie voldoende reden had om bestuursdwang in te zetten. Het argument van De Knorhof dat de beschikking onvoldoende duidelijk was, werd niet gedeeld door de Raad van State. Ook voerde De Knorhof volgens de Raad onterecht aan dat de termijn waarbinnen aan de beschikking voldaan moest worden, onredelijk zou zijn. Bij een eerdere controle van de provincie bleek namelijk dat De Knorhof wel kan voldoen aan de last om geen nieuwe afvalstoffen en aardappelzetmeel meer aan te voeren.

Vergunning
Op dit moment ligt er een aanvraag van De Knorhof voor een vergunning waarin ook het voeren met afvalstoffen wordt geregeld. De uitspraak van de Raad van State geeft echter al aan dat er geen sprake kan zijn van het verlenen van een vergunning voor de aanvraag zoals die er nu ligt. Deze wordt namelijk getoetst aan het Gelders geurbeleid. Het bedrijf kan hier op dit moment niet aan voldoen. De provincie is nog in afwachting van het geurrapport dat De Knorhof als aanvulling op de vergunningsaanvraag moet aanleveren. Hiervoor heeft De Knorhof uitstel gevraagd tot 21 september.