Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Wegens succes herhaald: Energievoorlichting glastuinbouw

19 augustus 2004 -

Aanbesteding
Het vervolgtraject wordt op dit moment aanbesteed. Tuinbouw-adviesbureaus kunnen zich tot 15 september 2004 inschrijven. In hun offerte vermelden ze direct de namen van de tuinders die actief willen werken aan energiebesparing en duurzame energie. Dit is nieuw ten opzichte van voorgaande aanbestedingen van Energievoorlichting glastuinbouw. Een ander verschil is dat dit jaar ook minder energie-intensieve gewasgroepen kunnen inschrijven. Geïnteresseerde tuinders kunnen contact opnemen met hun adviseur.

Wat is Energievoorlichting glastuinbouw?
Verschillende groepen van telers die hetzelfde gewas telen (= gewasgroepen) worden door een adviseur begeleid in het realiseren van een vooraf gestelde energiebesparingdoelstelling van 2010. Dergelijke gewasgroepen bestaan uit negen tuinders die de energiedoelstelling nog niet halen rondom één tuinder die op dit moment al (nagenoeg) kan voldoen aan de energiedoelstelling. Op deze manier leren tuinders energiebesparingsmogelijkheden van elkaar. De voorlichtingsprojecten hebben een looptijd van drie jaar en drie maanden. In december 2002 zijn drie pilotprojecten 'Energievoorlichting glastuinbouw' gestart en in november 2003 zijn 20 gewasgroepen gestart.

Aanzienlijke besparing
Groepsvoorlichting energiebesparing is een succes. In de huidige projecten worden grote verschillen in energiegebruik geconstateerd tussen groepen van 10 verschillende bedrijven met hetzelfde gewas. Door analyse van de energiehuishouding kunnen adviseur en tuinders gezamenlijk deze verschillen verklaren en er aan werken om de energiedoelstelling te halen. Hiermee wordt door deelnemende tuinders inmiddels aanzienlijk bespaard op het energiegebruik.

Financiering
Dit project wordt gefinancierd door het Ministerie van LNV (50%) en het Productschap Tuinbouw (50%) (www.tuinbouw.nl). De totale kosten van Energievoorlichting glastuinbouw 2004 bedragen EUR 500.000,-.

Geïnteresseerd?
De aanbesteding wordt uitgevoerd door LASER. Meer informatie over de aanbesteding is te vinden op internet: www.minlnv.nl/lnv/algemeen/fd/aanbestedingen. Daar kan men zich ook opgeven voor de mailinglijst om op de op de hoogte te worden gehouden van de aanbesteding. Vragen over de aanbesteding kunnen per e-mail gesteld worden via aanbesteding@laser.agro.nl.