Gemeente Hoogeveen

19 augustus 2004
Riooloverstorten Wolfsbos aangepakt
Werkzaamheden van augustus tot eind 2004

Gemeente werkt af met risicovolle riooloverstorten

De gemeente laat eind augustus/begin september vier riooloverstorten in Wolfsbos opruimen, waaronder drie risicovolle. Er komen drie nieuwe overstorten voor terug, maar dan op veiliger plaatsen. Ook laat de gemeente de capaciteit van het riool in de wijk vergroten door nieuwe, grotere buizen te plaatsen.

Volksgezondheid

Hoogeveen kent nog drie overstorten die enig risico voor de volksgezondheid zouden kunnen opleveren. Deze bevinden zich in Wolfsbos. De overheid spreekt van risicovol als een overstort grenst aan bijvoorbeeld particuliere tuinen of een speelplaats. De landelijke afspraak is voor 1 januari 2005 alle risicovolle overstorten gesaneerd te hebben.

Wat is een riooloverstort?

Tijdens hevige of langdurige neerslag kan het zijn dat het riool al het regenwater niet aan kan voor afvoer naar de zuivering. Het overtollige regenwater komt dan samen met enig opgewoeld afvalwater via de zogenaamde riooloverstorten in de vijvers. De overstorten horen te voorkomen dat wateroverlast in woningen ontstaat.

Kleinere kans overstort

De kans op een riooloverstort in Wolfsbos is kleiner dan in het verleden. Dat komt omdat de regenafvoer van een flink aantal huizen âafgekoppeldâ is. Dat wil zeggen dat dit schone water niet langer in het riool maar in de vijvers belandt.

De afkoppeling is gebeurd tijdens de renovatie van het gedeelte Valkenlaan-Fazant. Zoân 10 procent van Wolfsbos is nu afgekoppeld. Doel van de gemeente is over 20 jaar zoân 20% van het verharde oppervlak (straten, paden en daken) afgekoppeld te hebben, gemeentebreed. Hiermee ontlasten we niet alleen het riool. Ook helpen we zo wateroverlast elders en verdroging te voorkomen. Het âgebiedseigenâ water houden we namelijk zo veel mogelijk vast in de wijk zelf.

Waar overstort?

De overstorten die worden verwijderd bevinden zich op: 1. hoek Vink-Sperwerlaan (risicovol)
2. Roerdomplaan-Tapuitlaan (risicovol)
3. hoek Spechtlaan-Koekoeklaan (risicovol)
4. hoek Leeuweriklaan tegenover politiebureau

De nieuwe overstorten komen op de volgende plaatsen:
* Kanaaldijk/Zuiderpark ter hoogte van de Esdoornlaan
* Kanaaldijk ter hoogte van de Arend-Grutto
* Kanaaldijk ter hoogte van de oude Bentincksdijk (het schelpenpaadje)

De overstortleidingen monden uit in de sloot parallel aan het kanaal. De laatste plek verdient extra aandacht. Op zoân 100 tot 150 meter ligt namelijk een kinderspeelplaats. Weliswaar stroomt het water in de sloot normaal gesproken de andere kant op, niet langs de speelplaats. Maar de gemeente zal toch een extra beveiligingsmaatregel nemen. In een dam wordt een afsluiting aangebracht zodat het overstortwater sowieso niet de sloot bij het speelplaatsje kan bereiken.

Borrelende wcâs

Het werk omvat verder de vervanging van een aantal oude rioolbuizen. Hier komen nieuwe, grotere buizen voor terug. Door de maatregel is de verwachting dat opstijgend water in de toiletpotten bij hevige regenval tot het verleden gaat behoren.

De nieuwe buizen worden gelegd aan:

* De oude Bentincksdijk: van Buizerdlaan tot kanaaldijk (ca. 300 m)
* Leeuweriklaan: van politiebureau tot oude Bentincksdijk (ca. 145 m)

* Korhoenlaan: ca. 50 meter grenzend aan de Buizerdlaan
* Sperwerlaan: idem

Daarnaast laat de gemeente nog op twee plaatsen nieuwe rioolputten aanbrengen. Deze komen in het zuiderpark nabij de Esdoornlaan en op de hoek Wolfsbosstraat-Buizerdlaan.

Het werk wordt uitgevoerd door de firma Timmerhuis te Vriezenveen. Overigens is er ook nog een overstort die risicovol is voor dieren. Deze bevindt zich aan de Riegshoogtendijk in Hollandscheveld. Ook deze overstort wordt dit jaar gesaneerd.

Inzage en contact

Wilt u gedetailleerde tekeningen zien van het werk, dan kunt u terecht bij Buurtbeheer in De Vogelwiek aan de Koekoeklaan 5. De stukken liggen tot de afronding van de klus ter inzage, vanaf 16 augustus op maandag tot en met donderdag van 11.00 tot 12.00 uur. Wijkbeheerder Jan Fluit houdt op hetzelfde tijdstip spreekuur en kan desgewenst een toelichting geven. U kunt hem ook bellen voor een afspraak: 267275. U kunt ook contact opnemen met de gemeente: afdeling Ingenieursbureau, De Vos van Steenwijklaan 75, telefoonnummer 291623.