Socialistische Partij

Wijn mag MKB en gehandicapten niet laten opdraaien voor douceurtje multinationals

19-08-2004 * De SP heeft forse bezwaren tegen het voorstel van staatssecretaris Wijn om de winstbelasting te verlagen ten bate van lastenverlichting voor het bedrijfsleven. Tweede-Kamerlid Agnes Kant: "Niet het bedrijfsleven maar de minima hebben de meeste behoefte aan lastenverlichting. Eventuele afschaffing van het grijze kenteken dreigt vooral kleinere bedrijven, zelfstandigen en gehandicapten te treffen. Moeten zij de belastingverlaging voor multinationals moeten betalen?"

Als het bedrijfsleven lagere winstbelasting wil, moet het dat maar zelf betalen door subsidies en fiscale douceurtjes in te leveren. Deels gebeurt dat nu in de plannen van Wijn, maar de rekening lijkt vooral bij het midden- en klein bedrijf te worden gelegd. De voordelen lijken vooral bij grote multinationals terecht te komen. De voorgestelde afschaffing van het grijze kentekens is vooral in het nadeel van kleine ondernemers. Kant: "Je kunt bijvoorbeeld ook de winstbelasting voor grote bedrijven (nu 34,5%) minder verlagen en in de plaats daarvan kleine ondernemers meer compenseren, door een verhoging van de zelfstandigenaftrek."

Het grijze kenteken wordt niet alleen door bedrijven gebruikt maar ook door gehandicapten. Zij gebruiken daarvoor een aangepaste bestelbus waar bijvoorbeeld een rolstoel in kan. Deze bestelbussen worden hierdoor veel duurder omdat er ook BPM (aanschafbelasting op auto's) en een hogere wegenbelasting moet worden betaald.

Vorige week bleek uit berekeningen van het Centraal Plan Bureau dat de laagste inkomens er volgend jaar twee procent op achteruit gaat. Het kabinet wil dat deels compenseren tot een koopkracht verlies van één procent en weigert een koopkrachtgarantie voor de minima te geven. Kant: "Met het geld dat Wijn wil besparen door oneigenlijk gebruik van regelingen aan te pakken, kan het kabinet de koopkracht van de minima repareren. Dat scheelt huishoudens op het sociaal minimum zo'n dertig euro per maand, bijna vierhonderd euro per jaar. Dit bedrag is een douceurtje voor het bedrijfsleven maar zou zoveel betekenen voor mensen met een minimuminkomen."