Provincie Overijssel

Provincie wil zandwinlocaties beter benutten

De Eesveensche Hooilanden in de gemeente Steenwijkerland is een zandwinninglocatie die model staat voor het nieuwe ontgrondingenbeleid in de provincie Overijssel. Het Overijssels bestuur wil zandwinninglocaties combineren met andere ruimtelijke functies zoals woningbouw, recreatie of natuurontwikkeling, dit in samenwerking met gemeenten en marktpartijen.

Projectontwikkelaar Eeserwold ( bestaande uit Roelofs en Geveke) is een plan aan het ontwikkelen voor de Eesveensche Hooilanden/Eeserwold waarin naast zandwinning mogelijkheden voor bedrijvigheid, recreatie, woningbouw en natuurontwikkeling opgenomen zijn. "Als we hierin een goede weg vinden, dan liggen hier grote kansen voor projecten met een bijzondere uitstraling", zo liet gedeputeerde Rietkerk weten tijdens zijn bezoek aan de locatie.

Op de locatie wordt sinds 1987 circa 200.000 m3 zand per jaar gewonnen. De voorraad is nog voldoende voor vijf jaar. Er is een uitbreiding voorzien van de huidige zandwinplas van 23 hectare naar ongeveer 50 hectare. Aan de zuidzijde langs de snelweg zal de zandopslag en -verwerking plaatsvinden. Het plan maakt het mogelijk woningen en bedrijfsgebouwen tot dicht bij de zandwinning en misschien zelfs op het water te bouwen. Dit sluit aan bij het provinciale ruimtelijk beleid dat meervoudig ruimtegebruik stimuleert en de kansen die de aanwezigheid van water biedt, wil benutten. De gemeente Steenwijkerland moet nog een besluit nemen over het plan .

De Eesveensche Hooilanden/Eeserwold is niet de enige locatie waar verschillende ruimtelijke functies in de plannen worden opgenomen. Ook in de gemeente Twenterand wordt gedacht aan het multifunctioneel benutten van de zandwinlocatie Oosterweilanden. Hier zijn gemeente en bedrijfsleven bezig met een plan om de ontgronding te combineren met de aanleg van een bedrijventerrein en een rondweg.

Vragen: nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

Meer over ontgrondingen

© 2004 Provincie Overijssel