NOVIB

Datum: Donderdag 19 augustus 2004

Hongerloon, Bedreiging en Uitbuiting: doorbreek het patroon

Novib vraagt op Lowlands aandacht voor misstanden in kledingindustrie

Grote kans dat de kleren die de doorsnee Nederlander draagt in elkaar zijn gezet in lagelonenlanden. Hele grote kans dat de makers en maaksters hard moeten vechten voor betere arbeidsrechten. Bedreiging, Uitbuiting, Hongerloon aan je lijf? Met de actie Doorbreek het patroon wil Novib textielarbeiders helpen het patroon te doorbreken. De drie Novib-shirts Bedreiging, Uitbuiting, Hongerloon maken de omstandigheden waarin kleding wordt gemaakt zichtbaar. Het Lowlands publiek krijgt de gelegenheid om een protest te laten zien tegen de uitbuiting.

Hoezo uitbuiting, bedreiging en hongerloon?
Verplicht en onbetaald overwerk: de fabriek legt de vrouwen achter de naaimachines steeds hogere productiedoelen op en dat betekent bijna dagelijks verplicht overwerk. Soms weken van 100 uur. De vrouwen krijgen een te laag basissalaris om de dagelijkse boodschappen van te doen. Ze worden zo afhankelijk gemaakt van veel structureel overwerk. De vrouwen zijn arm en bang om hun baantje te verliezen. Dat weet de baas. Ze worden lastiggevallen en uitgescholden, geslagen en gestompt. Er zijn geen sociale voorzieningen. Als vrouwen zwanger of ziek zijn, betekent dat ontslag. Het werk is zwaar en onaangenaam. Er zijn te korte pauzes. De sweatshops zijn onveilig ingericht, met slechte sanitaire voorzieningen. De arbeiders worden klein gehouden. Het wordt hen verboden om naar een vakbond te stappen. Als een vrouw toch voor zichzelf opkomt, wordt ze bedreigd en geïntimideerd of ontslagen.

Wat doet Novib?
Novib vindt dat iedereen in de wereld basisrechten heeft, zoals recht op een fatsoenlijk loon. Dat doen we door partnerorganisaties in arme landen financieel te steunen en tegelijkertijd in rijke landen aandacht te vragen voor de noodzaak van armoedebestrijding. Maria Elena Cuadra .MEC- is een organisatie die in Nicaragua uitbuiting van arbeiders in fabrieken aanpakt en de arbeidsrechten in de nieuwe vrijhandelszone verbetert. Zo doorbreekt MEC het patroon van onrecht. Novib steunt partnerorganisatie MEC al enkele jaren met een financiële bijdrage. Op Lowlands vraagt Novib met name aandacht voor de misstanden in de kledingfabrieken en het goede werk van MEC in Nicaragua.
Daarnaast zamelt Novib op Lowlands foto.s in voor Control Arms petitie tegen de wapenhandel. Mensen kunnen als filmster op de foto voor de fotopetitie .a million faces.. Onze en andere regeringen krijgen de petitie .a million faces. om hen bewegen tot bindende afspraken in de wapenhandel.

Voor wie is dat shirt?
Novib medewerkers en artiesten dragen de opvallende shirts op Lowlands: rapper Ali B. en DJ Giel Beelen. MTV-VJ Barbara, Texture, Russendisko, Tjitske Jansen, Ruben van Gogh, Rich Rude and the High Notes. De shirts zijn het bewijs dat eerlijke kleding mogelijk is: arbeiders hebben er een fatsoenlijk loon voor gekregen. Voor een gift van 15 Euro aan Novib kunnen bezoekers een shirt uitkiezen - daarvan gaat 5 Euro direct naar MEC. De Nicaraguaanse organisatie krijgt zo geld en -nog belangrijker- de aandacht en de steun van Nederlandse kledingkopers. Kledingkopers van wie Novib hoopt dat ze zich bewust worden van armoede en onrecht in de wereld. Dat ze nadenken. Op de hoogte blijven. Een petitie tekenen , een brief schrijven, het patroon doorbreken! Een verschil maken.

Beschikbare bijlagen voor de media:
Een T-shirt Bedreiging, Hongerloon of Uitbuiting is af te halen bij Elisabeth Rijpkema (zie onder)
Backgrounder MEC (eng.)
Interview met Sandra Ramos (eng.)

Voor meer informatie en interviews:
Elisabeth Rijpkema 19-22 augustus op Lowlands 06 430 646 57 Publieksinformatie:
Novib publieksinformatie 070 342 1777

www.mec.org.ni website van MEC
www.fairwear.nl lijst met de eerlijkste Nederlandse kledingmerken www.novib.nl/doorbreekhetpatroon