VVD



Nieuws

19 aug 2004 - Kamervragen over ongeoorloofde
afwezigheid van verdachten na verlof

De rechter in Zwolle heeft twee verdachten van moord tijdens hun voorarrest in februari onbegeleid verlof voor één dag toegekend. De verdachten keerden echter niet terug van het verlof. Naar verluid heeft het Openbaar Ministerie nog voor de gerechtelijke beslissing gewezen op dit gevaar. VVD-Kamerlid Laetitia Griffith heeft over deze zaak aan de minister van Justitie schriftelijke vragen gesteld. Zij wil onder meer weten waarom dit onbegeleid verlof is toegekend, hoe vaak verdachten niet terugkeren van verlof en welke maatregelen politie en justitie nemen bij dergelijke gevallen. Griffith vindt dat het ongeoorloofd afwezig zijn na verlof en ontvluchtingen of ontsnappingen uit justitiële inrichtingen, afzonderlijk strafbaar gesteld moet worden. De liberale wil weten hoe de minister hierover denkt.

1. Heeft u kennis genomen van de beslissing van de rechter te Zwolle om twee verdachten tijdens hun voorarrest onbegeleid verlof voor één dag toe te kennen en dat deze verdachten sinds februari 2004 niet zijn teruggekeerd van hun verlof?

2. Klopt het dat het openbaar ministerie in deze zaak gewezen heeft op het vluchtgevaar van deze verdachten en dat de rechter desondanks besloten heeft tot onbegeleid verlof? Wat vindt u van deze gang van zaken?

3. Klopt het dat deze verdachten bij verstek door de rechter zijn veroordeeld tot forse gevangenisstraffen van zes respectievelijk acht jaar?

4. Klopt het dat de politie niet actief op zoek is naar deze twee veroordeelden? Zo nee, waarom niet? Welke concrete stappen worden genomen om deze veroordeelden die ongeoorloofd afwezig zijn op te sporen?

5. Welke mogelijkheden hebben de politie en het openbaar ministerie om gelet op de beslissing van de rechter tot onbegeleid verlof, maatregelen te treffen die de ongeoorloofde afwezigheid van verdachten in dit soort gevallen kunnen minimaliseren of voorkomen?

6. Hoe vaak komt het voor dat verdachten in strijd met het advies van het openbaar ministerie op last van de rechter onbegeleid verlof krijgen en de verdachten vervolgens onrechtmatig wegblijven?

7. Wordt de zittende magistratuur geïnformeerd over het ongeoorloofd afwezig zijn na rechterlijke toekenning van onbegeleid verlof? Op welke wijze wordt lering getrokken uit dit soort gebeurtenissen door zowel de zittende als de staande magistratuur?

8. Hoeveel verdachten/veroordeelden/gedetineerden zijn op dit moment ongeoorloofd afwezig na toekenning van verlof?

9. Leidt het onrechtmatig wegblijven na toekenning van verlof tot enige strafverzwaring of andere maatregel? Zo nee waarom niet?

10. Vindt u niet dat het ongeoorloofd afwezig zijn na verlof en ontvluchtingen of ontsnappingen uit justitiële inrichtingen, afzonderlijk strafbaar gesteld moet worden? Zo nee waarom niet?

19 augustus 2004