Stad Utrecht, 08.50 uur

Utrecht 19-08-2004 - Nieuwsberichten districten stad Utrecht

Politie verricht negen aanhoudingen

UTRECHT - In de maand mei startte de politie een onderzoek naar berovingen in De Bilt, Bilthoven en in de omgeving van de Kardinaal de Jongweg in Utrecht, gepleegd door een groep jongeren van verschillende nationaliteiten.

De politie kreeg in mei aangiftes binnen van berovingen door een groep jongeren in de leeftijd van 15 tot 17 jaar die met name in de nachtelijke uren slachtoffers achtervolgden of insloten. Sommige aangevers gaven aan dat ze werden ingesloten door een groep van zon 10 à 15 personen. De groep had vooral hun zinnen gezet op mobiele telefoons.

In de nacht van zaterdag 5 op zondag 6 juni werden zes mensen slachtoffer van berovingen door de groep. Onder de slachtoffers waren ook bekenden van de verdachten. Door goed rechercheer- en analyseerwerk van de politie kwamen de eerste verdachten in beeld. Het onderzoek raakte in een stroomversnelling door de aanhouding heterdaad van één van de hoofdverdachten op de Beethovenlaan in Utrecht. Hier werd op 12 juni een vrouw beroofd van haar tas. Rechercheurs van het Utrechtse Straatroofteam van de politie gingen hier in nauwe samenwerking met de politie van district Binnensticht druk mee aan de slag, wat resulteerde in de uiteindelijke aanhouding van in totaal negen verdachten, allen afkomstig uit Utrecht. De groep opereerde in wisselende samenstelling en de jongeren waren vaak onder invloed van alcohol. In enkele gevallen werd geweld gebruikt. In totaal wordt de groep verdacht van ruim 20 berovingen, waarvan er acht berovingen in De Bilt/Bilthoven plaatsvonden.

Vanwege de ernst van de feiten zit een aantal van de verdachten nog steeds in gevangenhouding en wachten af tot ze worden berecht. 22 September zullen de eerste verdachten zich voor de rechter moeten verantwoorden.

Bestuurders onder invloed

UTRECHT De politie heeft woensdagavond op de Socrateslaan een man aangehouden voor het rijden onder invloed.

Omstreeks 23.55 uur zagen agenten een bestuurder met zijn auto over de Socrateslaan rijden en hadden het vermoeden dat de man gedronken had. Hij kreeg een stopteken en moest een blaastest afleggen. Hieruit bleek dat hij te veel gedronken had. Op het bureau wees de ademanalyse 745 ug/l uit. Met een proces-verbaal en een rijverbod van negen uur werd hij naar huis gestuurd.

Straatroof

UTRECHT Op de St. Jacobsstraat werd woensdagavond een vrouw beroofd van haar tas door een onbekende jongen op een fiets.

De 56-jarige vrouw liep omstreeks 22.05 uur over de St. Jacobsstraat in de richting van de Lange Viestraat. Plotseling werd de vrouw van achteren benaderd en trok een jongen haar tas van haar arm. De verdachte reed weg op een zwarte omafiets in de richting van de Rozenstraat. De politie is op zoek naar getuige(n) van deze straatroof. Heeft u informatie, belt u dan met de politie van het district Paardenveld, tel.:

0900 88 44.

Hennepkwekerij ontmanteld

UTRECHT Op de Topaaslaan heeft de politie een hennepkwekerij ontmanteld.

Door binnengekomen informatie en onderzoek van de politie werd woensdagmorgen in een woning aan de Topaaslaan een onderzoek ingesteld. In drie vertrekken trof de politie hennepplanten aan. In totaal werden 396 planten en de complete apparatuur in beslag genomen. In de woning werd een 43-jarige man aangehouden. De man werd voor verhoor ingesloten op het bureau.

Winkeldief aangehouden

UTRECHT Bij een winkel aan de St. Jacobsstraat heeft de politie een man aangehouden voor het plegen van een winkeldiefstal.

De beveiliging had gezien dat de 26-jarige verdachte uit Utrecht zich schuldig maakte aan diefstal. Op het moment dat de beveiliging de man aanspraak en hem wilde aanhouden verzette de Utrechter zich en ontstond er een worsteling. De inmiddels gearriveerde agenten hebben de verdachte geboeid overgebracht naar het bureau.

Rijden met beplakte voorruit

UTRECHT Op de Beneluxlaan heeft de politie een man bekeurd voor het rijden met een half beplakte voorruit.

Tijdens de surveillance zagen agenten omstreeks 14.45 uur een voertuig over de Beneluxlaan rijden. De voorruit van het voertuig was voor meer dan 50% beplakt met rood ondoorzichtbaar plastic. De 22-jarige verdachte uit Houten verklaarde al eerder een bekeuring gehad te hebben maar nog steeds de folie niet te hebben verwijderd. Hij werd meegenomen naar het bureau en moest - dit keer onder toeziend oog van de politie - de folie verwijderen.