Nederlandse Vereniging van journalisten

Geheim plan regio-cao, personeel de dupe
19 augustus 2004 Brief aan de NVJ-leden bij de regionale omroep

Zie ook de vertrouwelijke notitie van Robert Zaal: (Word-document): "Het keurslijf knelt en is van gouddraad geweven" d.d. 14 juni 2004

Zie ook de versie van de brief die aan de NVJ-leden bij de landelijke omroep is gezonden

Beste collega's,

Zoals jullie weten gaat het niet goed met het CAO-overleg. Het is nu eind augustus en er heeft nog steeds geen serieuze onderhandelingsronde plaatsgehad. Op 9 september a.s. zullen partijen bekijken of er voldoende basis is voor verder overleg.

Als het aan Robert Zaal, de regionale werkgeversvertegenwoordiger in het CAO-overleg ligt, zijn die onderhandelingen nu al afgeschreven. Sterker nog, in een vertrouwelijke notitie, waar de NVJ de hand op heeft weten te leggen, stelt hij voor dat de regionale omroepen nog eind dit jaar uit de omroepCAO stappen.

Hieronder treft u een samenvatting van deze notitie, die de directeur van RTV Noord Holland en CAO-onderhandelaar namens ROOS ter bespreking heeft voorgelegd aan alle directeuren van de regionale omroepen. Het gehele stuk treft u als bijlage bij deze brief. In deze notitie wordt voorgesteld om te komen tot een eigen regionale omroep-CAO, die tussen de 6 en 12% minder loonkosten met zich mee zal brengen.

Studie naar een specifieke regionale omroep-CAO; vertrouwelijke notitie Robert Zaal
In de notitie stelt Zaal het volgende voor:

" Onderzoek moet gedaan worden naar een CAO die past bij de regionale omroep; hiervoor zijn twee alternatieven:

1. komen tot een raam-CAO

2. eenzijdig uit de omroep-CAO stappen en een regio-CAO afsluiten


1. Het voorstel om te komen tot een raam-cao is door de bonden vorig jaar verworpen, vanuit de terechte vrees dat dit zou leiden tot een verslechtering van de arbeidsvoorwaarden. Het lijkt dus niet zinvol om dit alternatief verder uit te werken.

2. Het is mogelijk om eenzijdig de CAO voor half november 2004 op te zeggen en een eigen CAO af te sluiten. Een regio-CAO zal altijd een verslechtering t.o.v. de omroepCAO inhouden. Daarbij kan gedacht worden aan langere werktijden, minder overwerkvergoeding, lagere periodieken en een zwaardere pensioenpremielast voor werknemers. Het gaat ons immers om structurele kostenverlaging.

In elk geval zou een forse besparing op de loonkosten moeten worden bereikt. Hiervoor worden twee modellen gepresenteerd die 6% resp. 12% besparing op loonkosten zouden opleveren."

In het regionaal omroepdirectie-overleg van 16 september zal dit voorstel aan de orde worden gesteld.

De sectie regionale omroep van de NVJ constateert dat de regionale omroepen, als ze dit voorstel zouden aannemen, blijkbaar een ondergeschikte positie ten opzichte van de landelijke omroep accepteren. Ze staken de strijd voor een betere -lees gelijkwaardige- positie voor regionale omroepen en nemen voor lief dat er een groot gat zal ontstaan tussen de arbeidsvoorwaarden op landelijk en regionaal niveau.
Ze geven daarmee aan de subsidiënt het signaal af dat er nog wel wat te besparen is op de loonkosten in de regio. Uiteindelijk heeft dit ook weer een negatief effect op de arbeidsvoorwaarden op landelijk niveau.

Door een ingrijpende verslechtering van het arbeidsvoorwaardenpakket wil regionaal omroepdirecteur Zaal in dit voorstel de financieel wankele situatie bij sommige omroepen oplossen. Dit terwijl de arbeidsvoorwaarden bij de regionale omroep bepaald niet goudgerand zijn. In vergelijking met concurrerende mediasectoren wordt er nu al ronduit matig betaald.

Het is in dat verband pijnlijk om te constateren dat het voorstel ervan uitgaat dat het programmatische ambitie-niveau volstrekt buiten schot dient te blijven en dat een betere subsidie-positie wordt uitgesloten.

Hiermee bedrijven regionale omroepen een korte termijn politiek. Structurele financiële problemen los je niet op met lagere loonkosten, zeker niet als de beloning al relatief laag is. De regionale omroep zakt dan langzaam af naar het niveau van lokale media en zijn niet langer in staat kwaliteit te behouden, laat staan aan te trekken.

De sectie gaat ervan uit dat de omroepdirecties dit voorstel zullen afkeuren en een duidelijk signaal aan de NVJ zullen afgeven dat de regionale omroepen onder de omroepCAO willen blijven. Het kan geen kwaad als jullie dit signaal ook aan je directie overbrengen, zodat de directies goed bekend zijn met de visie van het personeel op de eerstvolgende ROOS-vergadering (16 sept. a.s.)

Met vriendelijke groet,

Thomas Bruning
secretaris omroepzaken NVJ