Ingezonden persbericht

CAO-Karavaan ambulante handel

CVAH "on the move"

ZEEWOLDE, 20040805 -- Op donderdag 19 augustus 2004 zal in Zeist het startsein gegeven worden voor de CAO-Karavaan. De Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH) organiseert een tour langs 25 grote markten van Nederland. Tot en met 16 oktober zal de truck langs de Nederlandse wegen te vinden zijn. Doel van deze grootscheepse actie is om de CAO voor de ambulante handel onder de aandacht te brengen. De ambulante handel is momenteel een van de laatste bedrijfstakken zonder een specifieke CAO.


De CVAH is de belangenbehartiger van de ambulante handel. In het kader van het professionaliseren van de ambulante handel, moet er volgens de CVAH ook sprake zijn van goede arbeidsvoorwaarden en omstandigheden. Het werken in de ambulante handel moet net zo interessant zijn als in de gevestigde handel. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan een competentiescan voor werkenden in de ambulante handel. Middels een eigen opleidingstraject wil de CVAH zowel de ondernemers als de werkenden beter voorbereiden op ontwikkelen in de detailhandel. Dat daarnaast het hebben van een eigen CAO en een eigen opleidingshuis goed is voor het imago spreekt voor zich.

De ambulante handelaar in de branches Vis, AGF, Bloemen, Brood en banket, valt inmiddels onder de werkingsfeer van bestaande CAO's voor de gevestigde ondernemer in dezelfde branche. Zij vertegenwoordigen 60% van de werkenden (plusminus 45.000) in de ambulante handel. Voor de op dit moment nog niet ondergebrachte werkenden wordt gewerkt aan een eigen CAO. Daarnaast wordt er in samenwerking met het Ministerie van SZW en de gevestigde handel in Bloemen, Vis, AGF, Brood en banket, koortsachtig gewerkt aan een arbo-convenant. Voor de ambulante handel alleen al belangrijk vanwege de tegenstrijdige regelgeving van overheid en locale overheid.

De CVAH beschikt ten behoeve van deze tour door Nederland over een speciaal ingerichte truck uitgerust met alle voorzieningen die nodig zijn om op de werkvloer de benodigde informatie te kunnen verstrekken.



Ingezonden persbericht