Politie Rotterdam Rijnmond

Middaguitgave donderdag 19 augustus

* OPERATIONELE RESULTATEN MAAND JULI 2004

In de maand juli 2004 heeft de politie Rotterdam-Rijnmond door de gerichte aanpak van de speerpunten geweld, drugsoverlast en jeugd, 2353 verdachten aan het Openbaar Ministerie overgedragen voor rechtbankzaken en 1094 verdachten voor kantonzaken. Het totaal aantal aangiften daalde van 9571 in juli 2003 naar 8993 in juli dit jaar. Ook deze maand zitten de opvallendste dalingen in het aantal woning- en auto-inbraken. Over de afgelopen zeven maanden daalde het aantal woninginbraken met 21% en auto-inbraken met 14%.
De daling van het aantal aangiftes straatroof zette in de maand juli door. Werden vorig jaar juli nog in 237 gevallen aangifte gedaan, in juli van dit jaar telde men 190 aangiften. De persoonsgerichte aanpak en de actieve inzet van de straatroofteams in de verschillende districten spelen hierin een belangrijke rol. Deze maand werden 1090 verdachten aangehouden voor drugs en overlast. De processen-verbaal zijn ter afdoening naar de kantonrechter gestuurd. In mei 2003 was dit aantal 1019. Het aantal jeugdige verdachten dat zich voor misdrijven moest verantwoorden bedroeg in deze maand 229. Tot nu toe zijn er dit jaar 2175 verdachten voor misdrijven aan het Openbaar Ministerie overgedragen. Een stijging ten opzichte van 2003, toen bedroeg dit aantal 2073.

PREVENTIEF FOUILLEREN
In juli werden 15 acties preventief fouilleren gehouden in de aangewezen veiligheidsrisicogebieden Middelland/Nieuwe Westen, het Oude Noorden, Bloemhof en Tarwewijk. Tijdens de acties werden 2020 mensen op straat en 205 personen in 14 horecagelegenheden gefouilleerd. Er werden 522 auto's gecontroleerd. In beslag genomen zijn vier vuur-, 38 steek- en 11 slagwapens en een hoeveelheid verdovende middelen.

INTERNET EN TELEFONISCHE AANGIFTES
De inwoners van de regio hebben in de maand juli ook weer de weg gevonden om telefonisch (0900-8844, lokaal tarief) of via internet aangifte te doen. Twintig procent van het totaal aantal aangiftes is op deze wijze geregistreerd. Dit percentage blijft stabiel.


* VERDACHTEN IN BEWARING GESTELD NA VERKRACHTING ACHTTIENJARIG

MEISJE
ROTTERDAM - Door de rechter-commissaris werden begin deze week zes jongens, in leeftijd variërend van vijftien tot achttien jaar en afkomstig uit Rotterdam, Maassluis en Zwolle, in bewaring gesteld. Het zestal wordt er, samen met een op vrije voeten gestelde zevende jeugdige knaap, van verdacht vorige week vrijdagavond rond zes uur in een woning aan de Shanghailaan een achttienjarig meisje uit Breda te hebben verkracht.
Kort na de verkrachting werden de zeven jongens door de politie van het district Oost aangehouden en maandag jl. voorgeleid aan de Officier van Justitie.
(Persofficier van Justitie).


* VERDACHTE SCHIETPARTIJ AANGEHOUDEN
(Zie ook persbericht van 15/08/2004)
ROTTERDAM - Vrijdag wordt een 20-jarige Rotterdammer voorgeleid aan de Officier van Justitie als verdachte van een schietpartij die zaterdagmorgen 14 augustus plaatsvond op de Eendrachtsweg. Rond half zes 's morgens werd een eveneens 20-jarige Rotterdammer in zijn borst geschoten. De man werd naar het Erasmus Medisch Centrum vervoerd.
Het slachtoffer had in een bar ruzie gekregen met de verdachte, die hij kende. De ruzie ging over een al lang lopend conflict. Wat later kwamen beide mannen elkaar op straat weer tegen, waarbij de ruzie werd voortgezet en het slachtoffer plotseling werd beschoten.
De 20-jarige verdachte werd dinsdagavond door een Arrestatieteam op de Pleinweg aangehouden en ingesloten. De recherche van het district Rotterdam-Centrum zet het onderzoek naar een tweede nog voortvluchtige verdachte voort.


* INBREKER VAN DAK GEHAALD
ROTTERDAM - Donderdagmorgen werd in alle vroegte, rond kwart over vijf, een 31-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, op het dak van een woning aan de Voorhaven aangehouden. De man had kort ervoor ingebroken in een woning aan de Voorhaven. Politiepersoneel dat de man zag inbreken achtervolgde hem naar het dak waar hij werd aangehouden. De brandweer bracht de verdachte en de politiemensen in veiligheid met behulp van een ladderwagen. De verdachte werd overgebracht naar een politiebureau voor verhoor.

Ochtenduitgave donderdag 19 augustus

* VERDACHTE SCHIETPARTIJ AANGEHOUDEN
ROTTERDAM - Woensdagmiddag rond vijf uur vond op de Pretorialaan een schietpartij plaats, waarbij een 46-jarige Rotterdammer gewond raakte aan zijn hand. Een 50-jarige passante, eveneens afkomstig uit Rotterdam, raakte gewond aan haar been. Beide slachtoffers bevonden zich op de Pretorialaan toen, naar later bleek een 20-jarige Rotterdammer enkele schoten op het mannelijke slachtoffer loste. Vervolgens stapte de verdachte in een auto en reed weg.
Door oplettende burgers, die getuige waren van dit incident, werd het kenteken genoteerd en kon de auto met inzittenden korte tijd later op de Strevelsweg worden getraceerd. Beide inzittenden, de 20-jarige verdachte en een 38-jarige vrouw afkomstig uit Gouda, werden aangehouden. Tevens trof de politie in de auto twee vuurwapens aan, die in beslag werden genomen. Beide slachtoffers werden voor behandeling overgebracht naar een ziekenhuis in Rotterdam.
Na onderzoek op het bureau werd de 20-jarige man in verzekering gesteld. De 38-jarige vrouw werd heengezonden. De recherche van district Feijenoord-Ridderster stelt en nader onderzoek in naar dit schietincident.


* SNELHEIDSCONTROLES
ROTTERDAM - Naar aanleiding van klachten over te hoge rijsnelheden werd woensdagmiddag en -avond door personeel van de Verkeerspolitie met de radarwagen gecontroleerd op achtereenvolgens de Kanaalweg, Beukelsdijk en Aelbrechtskade. Tussen kwart voor vijf en kwart voor zes overschreden op de Kanaalweg 34 van de 1126 passerende weggebruikers de 50 km-limiet. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 90 km/uur.
Op de Beukelsdijk, waar tussen kwart over zes en kwart over zeven werd gecontroleerd, namen 25 van de 1036 voorbij de radarwagen rijdende weggebruikers het niet zo nauw met de daar toegestane '50'. Hoogst gemeten overtreding: 84 km/uur. Tussen half acht en negen uur flitste de snelheidsradar op de Aelbrechtskade 64 van de 961 passerende automobilisten. Hoogst gemeten snelheid bedroeg hier 86 km/uur in plaats van '50'.