LIJST PIM FORTUYN

Verlaging vennootschapsbelasting sigaar uit eigen doos

Den Haag, 20 augustus 2004

De Lijst Pim Fortuyn staat positief maar kritisch tegenover het voorstel van de staatssecretaris van Financiën om de vennootschapsbelasting in stappen te verlagen. Het schrappen van fiscale voordelen voor het bedrijfsleven, zoals het grijs kenteken, mag volgens de LPF echter niet ten koste gaan van de kleine ondernemer èn gehandicapten.
Kamerlid Van As:'Positief, omdat we met het verlagen van de vennootschapsbelasting het vestigingsklimaat voor het bedrijfsleven verbeteren, we beter kunnen concurreren met omliggende landen en dit goed is voor de werkgelegenheid. Een stap op de goede weg, alhoewel omringende landen dan nog een lager tarief kennen. 'Kritisch', omdat de rekening door het bedrijfsleven zelf betaald moet worden. Ik noem dit 'een sigaar uit eigen doos'. Bovendien wil ik precies weten wat dit voor effecten heeft voor het Midden- en Kleinbedrijf en kleine zelfstandigen, zoals een glazenwasser. Het moet niet zo zijn dat de MKB-ers moeten bloeden voor de multinationals. Daarnaast wil ik de financiering ook eerst nog eens grondig bekijken.'

Het LPF-Kamerlid vindt het correct dat het privé-gebruik van auto's met een grijs kenteken kritisch onder de loep wordt genomen, maar is bezorgd over het effect op zwaar gehandicapten die door hun rolstoel afhankelijk zijn van een busje met een grijs kenteken. 'Het gehandicaptenvervoer is door deze regering al vrijwel weggesaneerd en deze groep mag door een dergelijke belastingmaatregel niet nog eens worden getroffen', aldus Van As.
Staatssecretaris Wijn (Financiën) wil de vennootschapsbelasting in stappen verlagen van 34,5% naar 30% in 2007. Dit kost naar schatting 2,4 miljard euro. De staatssecretaris wil dit financieren door het schrappen van fiscale voordelen - waaronder het grijs kenteken - en het verhogen van belastingen aan datzelfde bedrijfsleven. Wijn wil hiermee het vestigingsklimaat in Nederland verbeteren.