Socialistische Partij

De Wit verheugd over optreden Donner tegen tv-spelletjes

20-08-2004 * Na jarenlang aandringen door de SP-fractie in de Tweede Kamer lijken er nu eindelijk maatregelen te komen tegen de bekende tv-belspelletjes. De SP betoogt al jarenlang dat die spelletjes vallen onder de Wet op de Kansspelen, dat er geen vergunning voor is afgegeven, en daarom illegaal zijn.

SP-Kamerlid Jan de Wit juicht het optreden van Donner toe. "Desalniettemin hebben de producenten en andere betrokken bedrijven jaar in jaar uit miljoenen kunnen verdienen door mensen te verleiden mee te doen aan deze illegale spelletjes. Met dank aan het gedoogbeleid van de voorgaande regeringen."

Al bijna vier jaar stelt de SP in de Tweede Kamer het verschijnsel van de tv belspelletjes aan de kaak. Onder Paars II antwoordde PvdA-staatssecretaris Kalsbeek (Justitie) steevast dat zij niet van plan was op te treden tegen de illegale praktijken. Immers, het was beter te wachten op de gedragscode die de betrokken bedrijven, omroepen en loterijen aan het opstellen waren. Die is er uiteraard nooit gekomen.

Ook het OM weigerde naar aanleiding van een klacht van de SP tot strafvervolging over te gaan, omdat dit geen prioriteit had bij het OM en men geen capaciteit had om iets te ondernemen.

Minister Donner erkent gelukkig wél dat de spelletjes onder de Wet op de Kansspelen vallen en dat de huidige praktijken in feite niet kunnen worden getolereerd. Omdat er nog steeds geen gedragscode is, wil hij die nu gaan forceren. De Wit: "De SP juicht het tot stand komen van een code toe. Vooral nu de telefoonkosten aan een maximum van 50 cent worden gekoppeld, het prijzenpakket zal worden beperkt maar ook het aantal spelletjes per tv-seizoen. Al te gemakkelijk hebben betrokken bedrijven miljoenen kunnen verdienen omdat de overheid te beroerd was de wet toe te passen."

"Maar ook als er een code tot stand komt, blijft de grote vraag of hij wordt nageleefd en wie daarop gaat toezien. Wat mij betreft moet dat de minister doen. Te lang is vertrouwd op de mooie blauwe ogen van grote tv-jongens," aldus De Wit.