Ingezonden persbericht


Herdenking racistische moord

Op 20 augustus 1983 werd Kerwin (15 jaar) in Amsterdam vermoord omdat hij zwart was. Het nieuws dat een jonge neo-nazi een zwarte jongen had doodgestoken veroorzaakte in Nederland een ware schokgolf.

Op vrijdag 20 augustus word deze racistische moord herdacht op de Dam in Amsterdam. Naast de moord op Kerwin staan we ook stil bij andere racistische acties, uitingen en tendensen. Momenteel wordt er in Nederland ronduit argwanend en zelfs agressief gekeken naar groepen in de Nederlandse samenleving die 'anders zijn'. Daden van enkelingen worden toegeschreven aan een etnische achtergrond en geprojecteerd op hele groepen mensen omdat die dezelfde achtergrond hebben.

De acceptatie en het aanmoedigen van deze discriminerende tendensen door verschillende politieke partijen en media, geeft jonge rechtsextremisten het zelfvertrouwen om over te gaan tot gewelddadige racistische uitingen. Daarnaast veroorzaakt het een tweedeling in de maatschappij. Er is het afgelopen jaar een toename van racistisch geweld waargenomen in Nederland.

Door de moord op Kerwin te herdenken protesteren we tegen deze ontwikkelingen, tegen racisme en het hokjesdenken in termen van 'wij' tegen 'zij'.

Om een nieuwe generatie jongeren bewust te maken van de gebeurtenissen in Amsterdam in 1983 en het huidige racisme wordt de jaarlijkse Kerwinherdenking dit jaar voorafgegaan door extra activiteiten. Vanaf 14.00 tot 18.00 uur vind er een cultureel programma voor en door jongeren plaats. Het motto van het programma is: Met één kleur geen regenboog -- Niet haten, maar praten!

Om 18.00 uur begint de herdenking met verschillende sprekers, dichters en muziek waarna de optocht naar het Vondelpark start. Hier vindt onder andere een kranslegging bij standbeeld Moeder Aarde plaats.

Gedurende het gehele programma is een doventolk aanwezig.

Einde persbericht

Perscontacten (

Ingezonden persbericht