Gemeente Haarlem


20 augustus 2004
sector Stadsbeheer

218/2004
Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


College stemt in met Definitief Ontwerp aanpassing infrastructuur Waarderpolder

Gezien de positieve ontwikkeling en uitbreiding van bedrijfsactiviteiten in de Waarderpolder, waaronder de opening van IKEA in het voorjaar van 2005, heeft het college diverse infrastructurele maatregelen voorgesteld. Zij wil hiermee de bereikbaarheid van de Waarderpolder verbeteren.
Met het oog op de verwachte verkeerstoestroom is het noodzakelijk de infrastructuur te verbeteren. De Raad zal 8 september 2004 een besluit nemen over het definitief ontwerp (DO) van de maatregelen en het hiervoor benodigde krediet.

De Camera Obscuraweg vormt de belangrijkste ontsluitingsweg voor het bedrijvenpark Waarderpolder. De verkeersintensiteit op deze weg nadert de maximale wegcapaciteit. In de spitsperioden wordt deze capaciteit vaak overschreden, waarmee de bereikbaarheid van de Waarderpolder maar ook de rest van de stad onder druk komt te staan.

Bereikbaarheidsmaatregelen
Om de bereikbaarheid van de Waarderpolder te verbeteren, worden diverse infrastructurele maatregelen voorgesteld. Het voorgestelde maatregelenpakket vormt de eerste fase hiervan:
- De verdubbeling van de Camera Obscuraweg van de Amsterdamsevaart t/m het Stastokviaduct is nu in uitvoering. Met het voorgestelde maatregelenpakket wordt deze verdubbeling voortgezet t/m de aansluiting van de Bohnweg.
- Door de komst van het woonwarenhuis IKEA zullen op de aansluiting met de Bohnweg verkeerslichten worden geplaatst om het verkeer van en naar IKEA te kunnen afwikkelen.
- Daarnaast krijgen zowel de Camera Obscuraweg als de Bohnweg extra opstelstroken.
- Tenslotte wordt de Laan van Decima hiervoor verlegd en geherprofileerd.

Fietsbrug naast Keggeviaduct
Om de verdubbeling van de Camera Obscuraweg mogelijk te maken, wordt direct naast het Keggeviaduct een nieuwe fietsbrug aangelegd. Dit wordt momenteel voorbereid door ProRail en zal naar verwachting in 2006 worden opgeleverd. Om de huidige fietsverbinding te kunnen handhaven, worden in eerste instantie drie i.p.v. vier rijstroken op het Keggeviaduct beschikbaar gesteld voor het autoverkeer. Dit houdt in twee stroken de polder uit voor de maatgevende avondspits één strook de polder in. Na de oplevering van de fietsbrug zijn dus vier rijstroken beschikbaar.

Afronding voorbereiding en start uitvoering
Het voorlopig ontwerp van de infrastructurele maatregelen voor de Waarderpolder is in maart/april 2004 vrijgegeven voor inspraak. De belangrijkste wijziging die hieruit is voortgekomen, is het verplaatsen van het fietspad langs de Camera Obscuraweg van de oostkant naar de westkant. Hiermee wordt geanticipeerd op ontwikkelingen in het kader van het Masterplan Spoorzone en worden in de toekomst zowel extra kosten als extra overlast voor al het verkeer voorkomen.
Dit aspect is meegenomen in het definitief ontwerp waarmee de voorbereidende werkzaamheden in de afrondende fase zijn beland. De daadwerkelijk verbreding van de Camera Obscuraweg zal volgens planning vanaf oktober 2004 in uitvoering gaan. De oplevering van de infrastructurele maatregelen is door de komst van IKEA naar Haarlem en de verwachte bijbehorende verkeerstoestroom gekoppeld aan de opening van dit woonwarenhuis in het voorjaar van 2005.


Myrna Wiggers, communicatieadviseur
023-5114902
mwiggers@haarlem.nl

---- --