Beers Bedrijfsauto


IAA 2004 - Lage emissies met 12 liter Euro 4 motor

20/08/2004

Scania's EGR systeem zorgt voor een lagere verbrandingstemperatuur (klik voor grotere foto) Vanaf september 2004 kunnen de Scania klanten kiezen voor een truck met superieure milieuprestaties en kunnen in sommige landen aldus profiteren van lagere wegenbelasting of lagere brandstofprijzen. Deze 12-liter Euro 4 motor zorgt voor een afname van de uitstoot van stikstofoxyde met 30% en voor vermindering van deeltjes van 80%. Het vermogen van 420 pk maakt de motor geschikt voor bijvoorbeeld internationaal vervoer.

Geheel volgens de motorfilosofie van Scania zijn de emissies verlaagd aan de bron, binnenin de verbrandingskamer, zonder enige nabehandeling. De motor biedt een unieke combinatie van uitlaatgas recirculatie (EGR) en turbocompound. De CAN-bus technologie van de nieuwe truckserie biedt buitengewone mogelijkheden om alle in het voertuig aanwezige computersystemen optimaal te regelen, inclusief het motormanagement.

Scania HPI, het hogedruk inspuitsysteem, staat een zeer nauwkeurige regeling van de motor toe en laat zich eenvoudig aanpassen voor nieuwe motorvarianten. Scania HPI kan hoge injectiedrukken weerstaan dat weer leidt tot de vermindering van de uitstoot van deeltjes.

Het EGR-systeem is een andere eigen ontwikkeling van Scania. De herwonnen uitlaatgassen worden afgekoeld door het koelsysteem van de motor voordat ze in het inlaatspruitstuk worden toegevoerd. Met EGR in de inlaatlucht vindt de verbranding op lagere temperaturen plaats waardoor de vorming van stikstofoxydes in de uitlaatgassen wordt tegen gegaan. Turbocompound wordt aangewend om de juiste hoeveelheid uitlaatgassen terug te voeren naar de motor.

De Euro 4 motor loopt op gewone diesel. Het voertuig kan derhalve worden bijgetankt bij elk pompstation zonder dat er toevoegingen nodig zijn. Scania heeft het klaargespeeld om de emissies bij de bron te beperken, in de verbrandingskamer, in plaats van het monteren van extra schoonmaakapparatuur of door het toevoegen van substanties om de emissies achteraf te verminderen.

De 420 pk Euro 4 motor levert een koppel van 2.100 Nm over een breed toerengebied en biedt al soepele en grote trekkracht onder de 1.000 omw/min.

© Copyright Scania 2004 All rights reserved.