Beers Bedrijfsauto

IAA 2004 - Scania truckrange compleet: nieuwe cabines en motoren

20/08/2004

Tijdens de IAA tentoonstelling in september 2004 lanceert Scania de resterende modellen van de nieuwe truckrange. De P- en T-serie worden dan toegevoegd evenals diverse nieuwe uitvoeringen van de al eerder geïntroduceerde R-serie. Ze beschikken allemaal over het nieuwe cabine-interieur terwijl de nieuwe dagcabine het gat vult tussen de korte cabine en de slaapcabine. Met de introductie van de splinternieuwe 9-liter motor, die gebaseerd is op dezelfde modulaire verbrandingskamer en dezelfde techniek als de andere Scania motoren, is het Scania modulaire motoren programma dan compleet.

De uitvoeringen voor internationaal vervoer van de R-serie, die in april van dit jaar al werden geïntroduceerd, markeerden het begin van de totale overschakeling van de Europese productiefaciliteiten van Scania naar de nieuwe truck generatie. Het brede aanbod van de 4-serie is verder uitgebreid en er zijn nieuwe praktische mogelijkheden aan toegevoegd. Tegelijkertijd leeft het unieke modulaire concept van Scania voort, het is zelfs sterker dan ooit tevoren. De P-, R- en T-serie omvatten in totaal zo'n 450 basisuitvoeringen met een nóg uitgebreidere keuze uit opties dan tot nu toe het geval was. Het modellenprogramma omvat drie transportsegmenten die te onderscheiden zijn in internationaal vervoer, bouwvervoer en distributievervoer, van 16 ton GVW tot treingewichten tot 150 ton. De nieuwe modellen zullen stapsgewijs tussen september 2004 en februari 2005 voor de markt beschikbaar komen.

De P- en R-serie zijn ontworpen voor de toepassing in alle soorten transport: internationaal, de bouw en distributie. De T-serie is ontworpen voor internationaal vervoer en voor de bouwsector. Voor elke toepassing heeft de gebruiker de keuze uit diverse cabinemodellen, aandrijflijnen, wielconfiguraties en voor het chassis de keuze uit vering, hoogte, sterkte, wielbases en voorbereidingen voor carrosserieopbouw. Waar het ook maar mogelijk was is gewicht bespaard terwijl de algehele efficiency verder is vergroot.

Door de toevoeging van de nieuwe vijfcilinder 9-liter motorunit is het motoren-programma van Scania nu kompleet. Het aanbod bestaat nu uit tien modulair opgebouwde motoren met een inhoud van 9-, 11-, 12- en 16-liter en vermogens van 230 tot 580 pk. Transportondernemers die op zoek zijn naar extra lage emissies kunnen al vanaf september 2004 beschikken over een 420 pk Euro 4 versie van de 12-liter motor.

Net zoals dat het geval was bij de voertuigen voor het lange-afstandsvervoer, stond ook bij de ontwikkeling van de nieuwe bouw- en distributievoertuigen de vraag van de chauffeur naar een optimale werkomgeving én de productiviteit voor de transportondernemer centraal. Het interieur is helemaal nieuw bij alle cabine-uitvoeringen waarbij de nadruk is gelegd op een nieuwe benadering van de ergonomie voor de werkplek van de chauffeur terwijl er eveneens veel nieuwe opbergmogelijkheden zijn gecreëerd. Er zijn bovendien nieuwe dagcabines toegevoegd aan de P- en de R-serie. Door de 28 cm extra lengte vormt de nieuwe dagcabine het midden tussen de korte cabine en de slaapcabine.

De cabines
De nieuwe truckrange omvat de P-, R- en de T-serie met de daarbij horende cabine modellen:

P-serie
De frontstuurcabine van de P-serie is laag gemonteerd op het chassis om het in- en uitstappen te vergemakkelijken waardoor deze cabine bij uitstek geschikt is voor de toepassing in de bouw en bij distributiewerk, evenals voor het vervoer voor de middenlange afstand.

CP14 korte cabine

CP16 dagcabine
NIEUW

CP19L slaapcabine
met laag dak

CP19N slaapcabine

R-serie
De frontstuurcabine van de R-serie is hoog gemonteerd op het chassis en heeft een semi-vlakke vloer voor maximale ruimte in de cabine en optimale bewegingsruimte. Deze cabine is hoofdzakelijk bedoeld voor internationaal vervoer en voor vervoer in de bouwsector, maar is ook geschikt voor sommige distributietoepassingen.

CR16 dagcabine
NIEUW

CR19L slaapcabine
met laag dak

CR19N slaapcabine

CR19H Highline

CR19T Topline

T-serie
De torpedo van de T-serie is uniek in de markt. Deze cabine biedt hetzelfde nieuwe interieur, maar met het voordeel van een kompleet vlakke vloer eraan toegevoegd.

CT14 korte cabine

CT19N slaapcabine

CT19T Topline
(speciale bestelling)

Splinternieuwe 9-liter motoren
De nieuwe 9-liter motor maakt het modulaire motorenprogramma van Scania compleet. Het karakter van deze nieuwe vijfcilinder motor is geheel in overeen-stemming met de andere Scania motoren. Veel koppel voor z'n inhoud en een uitstekende trekkracht bij lage toeren hebben tot gevolg dat de noodzaak om te schakelen minimaal is. De beschikbare motorvermogens en koppels zijn 230, 270 en 310 pk, respectievelijk
1.050, 1.250 en 1.550 Nm. Het brandstofverbruik is ongeveer 3% lager dan de vroegere 9-liter motoren.

De werkplaatsen zijn reeds vertrouwd met het ontwerp en de techniek van deze nieuwe motor. De motor is namelijk gebaseerd op hetzelfde robuuste platform als de andere Scania motoren dat garant staat voor uitstekende betrouwbaarheid en levensduur.

© Copyright Scania 2004 All rights reserved.