Gemeente Zwolle

Experiment wijkbudgetten: 40 ideeën ingediend

In totaal zijn 40 ideeen ingediend voor het experiment wijkbudgetten. Assendorp is daarbij koploper. De ingediende ideeën lopen uiteen van de herinrichting van speelplekken tot het maken van muurschilderingen of het organiseren van buurt- en wijkbijeenkomsten. Ideeen kunnen tot en met 1 september 2004 ingeleverd worden. Om dit te benadrukken worden tussen 23 en 31 augustus 2004 -laatste kans-kaarten uitgedeeld bij Super de Boer, Assendorperstraat, Boni, Deventerstraatweg en C1000, Sellekamp.

Het project Experiment Wijkbudgetten is voor de zomer van start gegaan in de wijk Assendorp en drie buurten in Zwolle Zuid. Onder het motto Jouw Idee is Geld Waard worden bewoners van deze gebieden uitgedaagd om zelf ideeën aan te dragen ter verbetering van hun directe leefomgeving. Inmiddels zijn er 40 ideeën ingediend. Daarnaast worden middels bewonersparticipatie speciale doelgroepen benaderd, gemotiveerd en geactiveerd voor deelname aan het experiment.

Doelgroepen
De verwachting is dat er nog meer ideeën volgen uit de zogenoemde bewoners-participatie. Wijkwerkers van TRAVERS en Stichting Welzijn Ouderen zijn momenteel druk bezig om een aantal specifieke doelgroepen rechtstreeks aan te spreken en uit te nodigen voor bijeenkomsten. In Assendorp zijn dat ouderen, studenten en bewoners van de buurt Pierik. In Zwolle Zuid betreft het jeugd en allochtone bewoners.

Vervolgtraject
Nadat bewoners hun idee hebben ingediend, beoordelen professionals of de ingezonden ideeën voldoen aan de voorwaarden. Vergelijkbare ideeën worden gekoppeld. In september 2004 krijgen de idee-indieners te horen of hun idee verkiesbaar is. Als nadere toelichting nodig is, worden idee-indieners uitgenodigd. Tijdens een speciale verkiezingsavond (13 oktober 2004 Zwolle Zuid, 27 oktober 2004 Assendorp) kunnen bewoners uit de pilotgebieden stemmen op het idee dat volgens hen uitgevoerd moet worden. Het aantal ideeën dat uitgevoerd kan worden is afhankelijk van de kosten. Bewoners die hun idee zelf uit gaan voeren, staan er niet alleen voor. Zij kunnen rekenen op professionele ondersteuning. Het project loopt tot medio 2005 en wordt constant gevolgd. Op basis van de evaluatie wordt besproken of deze manier van werken kan worden toegepast in alle Zwolse wijken.


---