Provincie Noord-Holland

Agenda Waterplan aangescherpt

Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland hebben vandaag de agenda voor het Provinciaal Waterplan aangescherpt. Het gaat daarbij om de vertaling van ontwikkelingsgerichte ruimtelijke opgaven naar het waterplan, de aanpak van regionale opgaven en water als kwaliteitsdrager voor het landelijk en stedelijk gebied. Provinciale Staten besluiten in september of deze onderwerpen de basis zullen vormen voor het te ontwikkelen waterplan.

Het Provinciaal Waterplan, ook wel Waterhuishoudingsplan genoemd, is één van de vier beleidsplannen van de provincie voor de inrichting van Noord-Holland. Afgelopen voorjaar is gestart met de inventarisatie van onderwerpen die in het nieuwe waterplan aan bod komen. Uit de inventarisatie kwamen zeven hoofdthemas voort, die met verschillende maatschappelijke en bestuurlijke organisaties zijn besproken. Deze discussies hebben geleid tot drie onderwerpen die vandaag door GS zijn besproken.

1. De vertaling van alle ruimtelijke opgaven, waaronder de ontwikkelingsgerichte opgaven, naar het waterplan wordt vorm gegeven in een functiekaart. De functiekaart koppelt streekplanbestemmingen van gebieden aan doelen en randvoorwaarden voor het waterbeheer in dat gebied. Een voorbeeld hiervan is het kader voor peilbeheer in veenweidegebieden. Dit peilbeheer moet zo ingericht zijn dat zowel agrarisch activiteiten als natuurbeheer mogelijk zijn. Daarnaast moeten ook de fundamenten van woningen en indien aanwezig archeologische waarden beschermd worden. Voor dit onderwerp is de inbreng van de waterbeheerders van groot belang, aangezien zij zich dagelijks bezighouden met peil- en waterbeheer.
2. De aanpak van de regionale opgaven. Hieronder vallen verschillende onderwerpen die gezamenlijk opgepakt moeten worden en vorm krijgen in het Provinciaal Waterplan. Het gaat hierbij om regionale opgaven voor bagger, regionale waterkeringen, waterkwaliteit en wateroverlast. Waterkwaliteitsbeheerders, gemeenten en provincie moeten gezamenlijk vorm geven aan deze regionale opgaven en hier maatwerk voor bieden. De focus van het maatschappelijk debat zal met name liggen op de bestrijding van wateroverlast, in samenhang met de nota Evenwichtig omgaan met water.

3. Water als kwaliteitsdrager van de ontwikkeling en inrichting van het landelijk en stedelijk gebied. Water is beeldbepalend in zowel de dorpen als de steden. In het waterplan moet een visie opgenomen zijn hoe de kwaliteiten van water geoptimaliseerd kunnen worden. Hierbij wordt niet alleen gedacht aan beleid, maar zeker ook aan instrumenten en uitvoering via bijvoorbeeld de watertoets en beeldkwaliteitplannen.

Deze drie onderwerpen vormen de voorlopige agenda voor het Provinciaal Waterplan die in september door Provinciale Staten (PS) wordt besproken. Na vaststelling van de onderwerpen door PS wordt een discussienotitie opgesteld waarin mogelijke keuzes of oplossingsrichtingen zijn uitgewerkt. Deze notitie wordt vanaf december besproken met maatschappelijke en bestuurlijke organisaties, die op deze wijze hun voorkeur kunnen aangeven voor oplossingen of keuzes of nieuwe ideeën kunnen ventileren. Na een voordracht van GS zullen PS het Provinciaal Waterplan uiterlijk januari 2006 vaststellen.

Krijn van Rijn 20 augustus 2004