Ingezonden persbericht


PERSBERICHT d.d. 20 augustus 2004

Michiel Lankaster eerste Kinderkapitein grootste VOC-schip

Attractiepark Cape Holland heeft nu ambassadeur met nautische kennis

Gisteren is de eerste Kinderkapitein van 's werelds grootste VOC-schip, de 'Prins Willem' benoemd. Na een zware selectie is het Michiel Lankaster geworden. De huidige kapitein van het schip, Adriaan van Leene, was op zoek naar een Kinderkapitein. Michiel Lankaster mag deze eervolle titel nu voor een jaar dragen. Hij heeft veel kennis over schepen, de VOC en piraten. Bovendien is de Kinderkapitein de ambassadeur van het schip en de VOC in Nederland. De Kinderkapitein heeft dus een belangrijke representatieve functie. Wanneer er in de toekomst belangrijke personen naar Cape Holland komen, of het park moet worden vertegenwoordigd in het land, dan zal Kinderkapitien Michiel Lankaster deze rol vervullen. De Prins Willem is de topattractie van het Attractiepark Cape Holland in Den Helder. In dit park draait alles om de tijd van de VOC en piraten.

Veel kandidaten
Kinderkapitein Michiel Lankaster bleef na een zware selectie uit honderden brieven van kinderen over met nog twee andere potentiële kandidaten (Freek Laret en Thomas Bakker). Gisteren werd het examen afgenomen bij Adriaan van Leene (de echte kapitein van de Prins Willem) en zijn bootsman. Naast het beantwoorden van moeilijke vragen, moesten de drie kandidaten laten zien dat zij over zeebenen bezitten. Ook een aantal praktijkopdrachten zoals het geven van orders aan de matrozen behoorde tot het examen. Kinderkapitein Michiel is 13 jaar oud, komt uit Anna Paulowna en viel met name op door zijn brede kennis en sterke persoonlijkheid. Bovendien is hij lid van de zeeverkenners en is zijn vader ook kapitein. Michiel zal nu een jaar lang deze functie vervullen. In de zomer van 2005 start een nieuwe selectieprocedure voor een volgende Kinderkapitein.

Perfecte voorbereiding
Een bezoek aan Attractiepark Cape Holland is volgens Michiel de perfecte voorbereiding op het grote VOC-examen. Hier beleven kinderen spannende avonturen rondom de VOC. Zo ontdekken ze Pirate Village, het domein van de piraten, waar ze kunnen klimmen en klauteren. Tijdens een bezoek aan de Hurricane, de grootste nautische simulator van Nederland, ontdekken ze waarom de zeelieden van de VOC in die tijd bang waren voor stormen en piraten. Ook komen ze in de VOC Wonderwalk te weten hoe een schip in die tijd gebouwd werd. Hoogtepunt van de ontdekkingstocht is een bezoek aan het grootste VOC-schip ter wereld de 'Prins Willem'. Dit schip ligt afgemeerd aan de kade van Attractiepark Cape Holland. Het schip is maar liefst 72 meter lang en 54 meter hoog en was het vlaggenschip van de VOC.

Ontmoet de kapitein, de bootsman of piraten
In Attractiepark Cape Holland komt ook de tijd van de VOC en piraten weer echt 'tot leven'. Bezoekers kunnen dagelijks de kapitein van de Prins Willem, zijn bootsman of gevaarlijke piraten in levende lijve ontmoeten. Kapitein Adriaan van Leene was de laatste kapitein van het grootste VOC-schip ooit. Hij vertelt over zijn lange reizen naar de Oost en stelt zijn bemanning, waaronder de eerste bootsman en zijn matrozen voor. Ook vertelt hij over de grootste vijanden van de handelsreizigers, de piraten. In Pirate Village vertellen ongure types als piratenkapitein Simon de Zwarte en Johan Houtepout over het roven en kapen van de handelsschepen. Bij speciale gelegenheden kunnen bezoekers voortaan dus ook Kinderkapitein Michel ontmoeten.

Voor meer informatie over Attractiepark Cape Holland kan men bellen met tel.: 0223-674010. Ook kan men een kijkje nemen op .



Ingezonden persbericht