Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Oeverzwaluwen weg van A30

De kolonie oeverzwaluwen die zich had genesteld in een talud van A12/A30-knooppunt Maanderbroek bij Ede, is weggevlogen. Rijkswaterstaat vlakt vandaag het talud af. Inmiddels is de linkerstrook in de A12-toerit vanuit Utrecht naar de A30 geopend voor het verkeer.

De oeverzwaluwen hadden in het voorjaar nestgangen gegraven in het rulle zand bij het viaduct dat de A12 met de A30 verbindt. In overleg met de IVN Vogelwerkgroep heeft Rijkswaterstaat toen maatregelen getroffen ter bescherming van de vogels. Na de opening van de A30 op 12 juli zou verkeer op het asfalt boven de nestgangen passeren. Als gevolg van de trillingen van het verkeer zouden de nesten van de broedende oeverzwaluwen kunnen instorten. Om die reden heeft Rijkswaterstaat de linkerstrook van de dubbele rijstrook in de verbinding vanaf de A12 naar de A30 gesloten gelaten.

De IVN Vogelwerkgroep afdeling Ede heeft onlangs vastgesteld dat alle nestgangen zijn verlaten. Bij de laatste controle bleek dat er zon 25 zwaluwparen hebben gebroed en de nestgangen blijken tot 1,2 meter diepte te zijn gegraven, tot onder de weg.