De Unie


Laatste nieuws
Kabinetsbeleid dwarsboomt plannen Unilever

Capelle a/d IJssel, 20 augustus 2004 - Unilever wil op korte termijn zijn drie Nederlandse werkmaatschappijen gaan samenvoegen en sluit daarbij gedwongen ontslagen niet uit. De Unie weigert vooralsnog afspraken met Unilever te maken rondom gedwongen ontslagen. Het kabinetsbeleid rondom de WW frustreert het sociale overleg met Unilever over deze reorganisatie. Een uitgeklede WW is geen perspectief voor onze leden. Dat zegt Uniebestuurder Olof King.

De Unie heeft richting Unilever duidelijk gesteld dat gedwongen ontslagen op dit moment niet aan de orde kunnen zijn. De vakbonden hebben dan ook geweigerd afspraken in die richting te maken. Wel hebben ze een principeakkoord gesloten over een vrijwillige vertrekregeling.

Volgens King speelde het kabinetsbeleid een belangrijke rol in de overweging van De Unie niet akkoord te gaan met gedwongen ontslag. Het kabinet heeft met verve en met groot succes in korte tijd sociale onzekerheid gecreëerd. WW is daarom op dit moment een onwenselijk scenario. Wij wachten daarom met belangstelling het definitieve beleid af, alvorens verder te praten met Unilever.

Unilever is hiermee het eerste grote bedrijf dat rechtstreekse gevolgen ondervindt van de onvrede van vakbonden met het kabinetsbeleid. King: Wij gaan ervan uit dat Unilever zijn positie binnen VNO NCW zal aanwenden om onze bezwaren tegen de voornemens van minister De Geus kracht bij te zetten.

De Unie stelt voorts dat de snelheid waarmee Unilever de reorganisatie wenst door te voeren niet past bij een goed renderend bedrijf. King erkent dat de bedrijfsprocessen efficiënter kunnen worden gevoerd, maar stelt vast dat internationaal beleid ten koste gaat van de zorgvuldigheid in Nederland. Het is duidelijk dat de waarde die Unilever toekent aan de aandeelhouders op dit moment groter is dan een zorgvuldige uitvoering van veranderingen.

vrijdag, 20 augustus 2004