AutoRai

20-8-2004

Ford Mondeo Titanium verenigt exclusiviteit en sportiviteit

De nieuwe Ford Mondeo Titanium is op meer dan één punt echt bijzonder. De auto verenigt in al zijn exclusiviteit het summum van wat Ford aan sportiviteit en vakmanschap te bieden heeft.

Op deze, in een beperkte oplage vervaardigde topper, introduceert Ford twee geheel nieuwe motoren, waarvan de 2.2 liter TDCi niet alleen een vermogen van 155 pk/114 kW levert, maar ook een record-maximumkoppel van 400 Nm. Het tweede motorische nieuws betreft de komst van een drieliter V6 benzinemotor met 204 pk/150 kW.

Diesel power
Om te voldoen aan de toenemende vraag naar krachtige dieselmotoren, introduceert Ford de 2.2 liter Duratorq TDCi commonrail dieselmotor met een vermogen van 155 pk/114 kW. De 400 Nm (in overboost-mode) bij slechts 1.800 omw/min van deze nieuwe TDCi vormt een record voor viercilinder dieselmotoren. Maar het maximumvermogen van 155 pk (114 kW) bij 3.500 omw/ min staat mede garant voor prestaties die men tot voor kort alles behalve associeerde met een dieselmotor: een sprint naar de honderd in
8,7 sec. en een topsnelheid van 220 km/u. De nieuwe versie is gebaseerd op de veelgeprezen 2.0 liter 130 pk/96 kW Mondeo TDCi, maar de ingenieurs van Ford hebben de kubieke capaciteit vergroot tot 2.2 liter, en hebben het brandstofinjectiesysteem en de turbolader aangepast, zodat het bruikbare motorsnelheidbereik aanzienlijk is uitgebreid. Het doel was om de Mondeo 155 pk TDCi meer bruikbaar koppel te laten ontwikkelen bij lagere motorsnelheden dan vergelijkbare viercilinder dieselmotoren. Het resultaat is een verfijnde, uitstekend presenterende motor die wordt gekenmerkt door zijn grote vermogen in het hele snelheidsbereik. Bovendien heeft de motor een uitzonderlijk groot acceleratievermogen dankzij de overboost control-voorziening die gedurende korte perioden een groter koppel van 360 Nm tot 400 Nm levert als dat nodig is.

Durashift zesversnellingsbak
Geheel volgens de TDCi-traditie gaat deze prestatie niet ten koste van de zuinigheid: het beoogde brandstofverbruik van de nieuwe motor bedraagt gemiddeld 6,1 liter/100 km (gecombineerd), terwijl de CO2-emissie slechts 151 g/km bedraagt. De Ford Durashift-transmissie met 6 versnellingen stelt gebruikers in staat om optimaal te profiteren van het beschikbare vermogen.

Aanvulling V6 gamma
De tweede motor die beschikbaar komt na de zomer, om te beginnen uitsluitend in de Titanium uitvoering, is de 204 pk/ 150 kW Duratec V6 die is gebaseerd op de 226 pk/166 kW 3.0 liter benzinemotor van de Mondeo ST220. Hij biedt nog meer raffinement, acceleratie en snelheid (0-100 km/u in 7,9 seconden, top 240 km/u) dan de bestaande 170 pk/125 kW 2.5 liter Duratec V6 van de Mondeo. Ook hier betekent meer vermogen geen hoger brandstofverbruik: de
204 pk motor wordt gekenmerkt door een zeer concurrerend brandstofverbruik en emissie (10,3 liter/100 km gecombineerd, CO2 247 g/km).

Exclusief, in beperkte oplage
Ford wil het bijzondere karakter van de krachtige nieuwe motoren voor de Ford Mondeo benadrukken door een exclusieve, in beperkte oplage leverbare uitvoering op de markt te brengen. Het resultaat is de Titanium, die in Nederland in een oplage van 100 auto´s geleverd zal worden.

Hoewel de prestaties geheel op het niveau liggen van de ST220 biedt Ford de fijnproevers met de Mondeo Titanium een zeer bijzonder staaltje van vakmanschap in een sfeer van ultieme verfijning, een unieke combinatie van sportiviteit en een ambachtelijke luxe-uitrusting.
Het ontwerp van de voorbumper en grille die zijn voorzien van chroomaccenten en de mistlampen die helemaal in de buitenste hoeken van de bumper zijn geplaatst, laten geen twijfel bestaan over de relatie tussen de Titanium uitvoering en de Mondeo ST220. Dezelfde invloed strekt zich uit tot de wegligging van de auto: de unieke, lagere rijhoogte in combinatie met een vernieuwd wielbogendesign met bijpassende zijskirts en achterbumperdesign en de 7-spaaks lichtmetalen wielen met een diameter van 17-inch, geven de auto een opvallende en sportieve uitstraling.

Voor het interieur is gebruik gemaakt van de luxueuze Ghia Executive specificaties waaraan moderne elementen zijn toegevoegd zoals geborsteld metalen strips in de middenconsole, de uniek vormgegeven versnellingspook van geborsteld aluminium en sportieve instrumenten. De comfortabele stoelen zijn afgewerkt met een unieke zwarte Alcantara-bekleding met titanium perforaties die over de middengedeelten lopen, terwijl de zijkanten met leer zijn afgewerkt. Met als uitgangspunt de ST voor het exterieur en voor het interieur de weldadige Ghia Executive-ambiance, biedt de Mondeo Titanium het beste van twee werelden, verkrijgbaar op de carrosserievarianten vierdeurs sedan, vijfdeurs of Wagon.

De standaarduitrusting voor de Mondeo Titanium omvat onder meer:
* Metaallak

* 17-inch 7-spaaks lichtmetalen wielen met 205/50 x 17 banden
* 8-voudig elektrisch verstelbare bestuurders- en passagiersstoel
* Aluminium-look dakreling (alleen Wagon)
* Automatisch dimmende achteruitkijkspiegel
* Automatisch inschakelende dimlichten

* Automatische airconditioning

* Chromen afwerking op portiergrepen, voorbumper, handgreep achterklep en achterlichten

* Chromen sierlijst aan onderzijde portierramen (4- en 5-deurs)
* Chromen uitlaatsierstuk

* Donker getint glas vanaf de 'B' stijl (Privacy glass)
* Elektrische voorruitverwarming

* Elektronisch Stabiliteits Programma (ESP) inclusief TCS (alleen V6)

* In de buitenspiegels geïntegreerde instapverlichting
* Koplampsproeiers

* Lederen stuurwiel, handremgreep met aluminium knop
* Middenconsole en deurpanelen met geborsteld staal
* Ruitenwissers met regensensor

* Sony radio/CD-speler (MP3 compatible) met 4 x 20 Watt speakers
* Sportonderstel (sportvering en 15 mm verlaagd)
* Uniek stylingpakket (chromen boven- en ondergrille, ST220 bumpers voor en achter en ST220 zijskirts)

* Unieke zwarte Alcantara/lederen bekleding met titanium perforaties
* Verwarmbare voorstoelen (zitting, variabel instelbaar)
* Zelfstellende achtervering 'Nivomat' (alleen Wagon)

Niet veel opties meer
Bij een dermate overvloedige standaarduitrusting blijven nog maar een paar opties tegen meerprijs over, zoals een DVD navigatiesysteem met 7-inch touch screen (MP3 compatible, incl. 6 CD-wisselaar in de bagageruimte), een entertainmentsysteem en verwarmbare achterbank voor de achterpassagiers, nieuwe 18-inch
7-spaaks lichtmetalen velgen (met 225/40 x 18 banden), voorstoelen met variabel instelbare ventilatie en verwarming, Xenon koplampen of een achterspoiler.

De Ford Mondeo Titanium is er vanaf 37.245,- voor de vierdeurs 2.2 liter TDCi met 155 pk en vanaf 38.695,- voor de vierdeurs 3.0 liter V6 met 204 pk. Vanaf november wordt de 155 pk TDCi ook leverbaar op de Mondeo Futura en Ghia Executive voor een meerprijs van
1.750,- t.o.v. de 130 pk variant. De prijs van de Futura uitgevoerd met de 155 pk TDCi komt dan op 33.455,-. De nieuwe V6 motor wordt naast op de Titanium uitvoering vanaf november ook leverbaar op de Ghia Executive, voor een prijs van 36.695,-.