Gemeente Edam-Volendam

Nieuwsberichten

20-08-2004
Kliklijn Edam-Volendam maakt plaats voor landelijke tiplijn M.

Bij politiewerk zijn de ogen en oren van burgers onmisbaar. Toch zijn er situaties waarin mensen niet zo makkelijk met informatie naar de politie stappen, zelfs niet als het om ernstige zaken gaat. Daarom introduceerde de politie in Edam-Volendam een aantal jaar geleden de 'kliklijn'. Daar is nu een goede landelijke vervanger voor: Meld Misdaad Anoniem of kortweg M. (0800-7000).

In een strafzaak is een ondertekende getuigenverklaring het meest waardevol. Maar ook een anonieme tip kan bruikbare informatie opleveren. Deze informatie kan het startpunt zijn van een politieonderzoek of een lopend onderzoek ondersteunen. Op die manier kan iemand die niet met naam en toenaam bekend wil worden, toch informatie over ernstige misdrijven aan de politie doorgeven.

100% anoniem
M. is gratis en bedoeld om ernstige misdrijven anoniem te melden. De telefooncentrale van Meld Misdaad Anoniem heeft geen nummerweergave en de gesprekken worden niet op tape bewaard. Zelfs op de gespecificeerde rekening van de gebruikte (mobiele) telefoon wordt het nummer van Meld Misdaad Anoniem niet geregistreerd. Het voordeel ten opzichte van de 'oude' kliklijn is dat de melder geen antwoordapparaat hoeft in te spreken, maar een gesprek voert met een medewerker van de stichting M.. Zij kunnen de melder helpen een volledige tip samen te stellen. De tip wordt vervolgens doorgestuurd naar de politie.

Resultaten
Landelijk zijn er in de eerste helft van 2004 naar aanleiding van M.-meldingen 337 mensen aangehouden en 232 misdrijven opgelost. In 154 zaken was de M.-melding doorslaggevend en in 91 gevallen kwam de identiteit van de dader door M. aan het licht. De regio Zaanstreek-Waterland was in dezelfde periode goed voor 51 meldingen.

M. (0800-7000) is zeven dagen per week bereikbaar van 10.00 uur tot 22.00 uur.