HBAG Bloemen


20-08-2004
Voortgang importstop Rusland Aan alle exporteurs Rusland

De vraag naar bloemen in Rusland stijgt, maar het probleem van de acceptatie door Rusland van het Nederlands fytosanitair certificaat is nog steeds niet opgelost.

Inmiddels heeft de Russische PD het antwoord van de Nederlandse PD twee weken bestudeerd, maar is nog geen reactie ontvangen. Helaas is ook nog geen reactie ontvangen op de herhaalde uitnodiging van de Nederlandse PD aan de Russische autoriteiten, om het Nederlandse keuringssysteem en het functioneren van de PD te komen bekijken.

De Nederlandse ambassade stelt alles in het werk om in goed overleg met de Russische autoriteiten tot een oplossing te komen.

Door de vinding van insecten in een transitzending van bloemen uit Zuid-Amerika via Estland, is door Rusland ook een importstop voor Estland ingesteld.
Het is belangrijk dat de kwaliteit en de fytosanitaire status van exportzendingen naar Rusland, die via andere EU landen van een PD certificaat worden voorzien, aan alle eisen voldoen, om geen incidenten te veroorzaken en bovendien om afkeuring van partijen en daarmee kosten te voorkomen.

Wij verwachten op korte termijn een reactie van Russische zijde op de omvangrijke brief van de Nederlandse PD als antwoord op een uitgebreide vragenlijst van de Russische PD.

Met de partijen die een bijdrage kunnen leveren, hebben wij contact en is constant overleg over een mogelijke oplossing van het probleem.

Wij hopen dat deze activiteiten nu toch op korte termijn voor alle partijen tot een goed resultaat zullen leiden.