Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Arib over groeihormoonbehandelingen. (2030416600)

1
Hebt u kennisgenomen van het bericht dat de controle op de veiligheid van groeihormoonbehandelingen bij kinderen en volwassenen in Nederland ernstig gevaar loopt?i

1
Ja.

2
Is het waar dat het College voor zorgverzekeringen (CVZ) af wil van de landelijke registratie van medische gegevens van de groeihormoonbehandelingen, uitsluitend om kosten te besparen? Is het voorts waar dat het CVZ gelijktijdig positief oordeelt over de het huidige systeem van beoordeling en registratie van groeihormonen?

3
Is het waar dat het CVZ de landelijke beoordeling en registratie van groeihormonen wil overdragen aan de Stichting Landelijke Beoordeling Aanvragen Geneesmiddelen (LABAG)? Zo ja, kunt u aangeven welke consequenties dit zal hebben voor de kwaliteit en kosten van de beoordeling?

5
Bent u bereid in kaart te brengen wat exact de afweging is van het CVZ om de controle op groeihormoonbehandeling dusdanig terug te dringen? Wat vindt u van deze gevaren? Wat gaat u ondernemen om te voorkomen dat, zoals de Groeistichting Nederland aangeeft, een rampzalige situatie ontstaat?

2,3 en 5

Het Cvz heeft inderdaad besloten de landelijke beoordeling en registratie van groeihormoon door de Nederlandse Groeistichting niet langer te subsidiëren. Hiervoor zijn twee redenen aan te wijzen:

Ten eerste is de toepassing van de voorwaarden die aan de vergoeding zijn verbonden, zoals beoordeling van de indicatiestelling, in beginsel een taak van de zorgverzekeraars. Begin van dit jaar hebben de zorgverzekeraars met steun van het Cvz de stichting Labag opgericht, die dergelijke beoordelingen op landelijk niveau kan uitvoeren. Het ligt in de rede om de beoordeling van groeihormoon hier ook onder te brengen. Het overdragen van de beoordeling aan de stichting Labag zal geen verandering brengen in de kwaliteit van de beoordeling: evenals bij de Groeistichting zal bij de stichting Labag de feitelijke beoordeling plaatsvinden door een commissie van deskundigen. Het is zelfs aannemelijk dat dezelfde deskundigen die de beoordeling voorheen uitvoerden bij de Groeistichting in deze commissie zullen plaatsnemen. Er is dus geenszins sprake van verminderde controle en evenmin van een rampzalige situatie. De kosten van de beoordeling door de stichting Labag worden gedragen door de zorgverzekeraars. Naar verwachting zullen deze kosten lager uitvallen dan de kosten gemaakt door de Groeistichting, omdat de stichting Labag meerdere beoordelingen uitvoert waardoor efficiencywinst behaald kan worden.

Ten tweede bleek uit de evaluatie, die op zich een positief beeld liet zien van de registratie en beoordeling, dat zowel de groeistichting als het Cvz op dit moment weinig gebruik maken van de gegevens uit de registratie.

Het financieren van een dergelijk uitgebreide registratie database voor wetenschappelijk onderzoek behoort niet tot het werkterrein van het Cvz, waardoor de grondslag voor subsidieverlening komt te vervallen.

4
Kunt u aangeven welke consequenties het afschaffen van de landelijke registratie van medische gegevens van groeihormoonbehandelingen heeft voor patiënten en voor het wetenschappelijk onderzoek dat wordt gedaan naar hormonen die de groei bevorderen dan wel afremmen?

4
Patiënten zullen weinig merken van het stopzetten van de subsidie voor de landelijke registratie. Zij hebben voornamelijk te maken met de landelijke beoordeling, die benodigd is voor de vergoeding. Hierin verandert in principe weinig.
Het is mogelijk dat het wetenschappelijk onderzoek naar behandeling met groeihormoon hinder ondervindt van het stopzetten van de subsidie. Als dat het geval is, kan de Groeistichting proberen subsidie te verkrijgen van de daarvoor geëigende instanties.

6
Kunt u aangeven welke financiële consequenties het overdragen van de landelijke beoordeling van de aanvragen van groeihormoon aan de stichting LABAG heeft? Deelt u de mening dat deze overdracht tot kwaliteitsverlies van de beoordeling kan leiden?

6
Financiële consequenties (voor de groeistiching ): De verantwoordelijkheid voor de beoordeling wordt teruggegeven aan de zorgverzekeraars. Zij dragen daarbij zelf zorg voor de financiële consequenties. Het CVZ heeft zich voorgenomen om de kwaliteit van de beoordelingen te waarborgen en zal stimuleren dat de stichting Labag de expertise van de groeistichtingen zal benutten bij het vormgeven van de uitvoer van de beoordelingen. Zoals eerder aangegeven zie ik geen aanleiding om te verwachten dat de kwaliteit van de beoordeling zal afnemen.

i Haagsche Courant, 21 juni jl., `Minder controle op behandelingen met groeihormonen'


---- --