Nederlandse Vereniging van journalisten

Uit vertrouwelijke directienotitie blijkt:
Plan voor eigen regionale omroep-CAO:
6 tot 12 pct minder loonkosten
20-08-2004

Eenzijdig uit de omroep-CAO stappen en een specifieke regionale omroep in het leven roepen, met 6 tot 12 procent minder loonkosten. Deze informatie verkreeg de NVJ uit de vertrouwelijke notitie van Robert Zaal (directeur RTV Noord-Holland en CAO onderhandelaar namens ROOS). Zaal heeft deze plannen voorgelegd aan alle directeuren van de regionale omroepen. De NVJ is geschokt door de plannen.

NVJ-secretaris Omroep Thomas Bruning is ontsteld door de informatie uit de vertrouwelijke notitie: "Als dit voorstel wordt aangenomen, ruim 10% minder loon voor regionale omroepmedewerkers, dan worden ze een soort tweederangs personeelsleden.
Structurele financiële problemen los je niet op met lagere loonkosten, zeker niet als de beloning al relatief laag is, in vergelijking met de salariëring bij andere media. De regionale omroep zakt dan langzaam af naar het niveau van lokale media en zijn niet langer in staat kwaliteit te behouden, laat staan aan te trekken."

Exit betere, gelijkwaardige positie
Er kleeft ook een ander gevaar aan de plannen. Bruning: "Met een CAO zoals uit de notitie naar voren komt, worden de regionale omroepen in een ondergeschikte positie ten opzichte van de landelijke omroep gedrukt. Juist nu er politieke aandacht komt voor de regionale omroepen in plaats van de landelijke omroep is dat een volstrekt verkeerd signaal. Het komt erop neer dat de regionale omroepen de strijd zouden staken voor een betere, gelijkwaardige positie. Er ontstaat dan een groot gat tussen de arbeidsvoorwaarden op landelijk en regionaal niveau. Dat zal heel moeilijk zijn terug te winnen."

Het gaat niet goed met het overleg voor een omroep-CAO voor 2004. Het is nu al eind augustus en er is nog steeds geen serieuze onderhandelingsronde geweest.
De gezamenlijke werkgevers willen meer flexibiliteit (nog meer tijdelijke contracten) en verslechtering van veel CAO-afspraken (afschaffen NRD, verlaging periodieken, verzwaring pensioenpremies werknemers)
De NVJ en de andere bonden hebben geëist dat deze verslechteringen van tafel moeten. Op 9 september a.s. zal een informatief gesprek tussen partijen plaatshebben om te bezien of er voldoende basis is voor verder overleg.

Geef een duidelijk signaal
De sectie Omroep gaat ervan uit dat de omroepdirecties dit voorstel zullen afkeuren en een duidelijk signaal aan de NVJ zullen afgeven dat de regionale omroepen onder de omroep-CAO willen blijven. Het kan geen kwaad als de NVJ-leden dit signaal ook aan de directie overbrengen, zodat die goed bekend is met de visie van het personeel op de eerstvolgende ROOS-vergadering (16 september). Bruning tot slot: "Naar regioradio wordt het meest geluisterd in Nederland. Daarbij past geen tweederangs CAO."

Zie ook de vertrouwelijke notitie Robert Zaal: "Het keurslijf knelt en is van gouddraad geweven" d.d. 14 juni 2004