CNV PUBLIEKE ZAAK



CNV Publieke Zaak vreest ontslagen bij rijksoverheid

CNV Publieke Zaak heeft met ongeloof kennis genomen van de berichtgeving rond een mogelijke derde bezuinigingsoperatie bij de rijksoverheid. CNV Publieke Zaak vraagt zich wat er nog te halen is bij de Rijksoverheid nu de budgetten al bijna tot het op bot zijn uitgekleed.

Door de taakstellingsoperatie (Balkenende 1 en II) zijn alle departementen gedwongen om zowel in financiële zin als in personele en materiële zin aanzienlijk te bezuinigen. Ook de Belastingdienst en Rijkswaterstaat hebben daarin hun bijdrage moeten leveren. Als gevolg van deze taakstellingsoperatie zijn er bij de Belastingdienst inmiddels 3450 arbeidsplaatsen en bij Rijkswaterstaat ruim 1800 arbeidsplaatsen geschrapt en is de dienstverlening behoorlijk onder druk komen te staan. Bestuurder Alfred Lohman: 'Een nieuwe efficiencyoperatie bij deze diensten zal zeker leiden tot een minder goede dienstverlening aan samenleving en burgers. Ook moet opnieuw voor een behoorlijk verlies aan arbeidsplaatsen worden gevreesd.' CNV Publieke Zaak wil van de Belastingdienst en Rijkswaterstaat op korte termijn meer informatie verkrijgen wat deze derde bezinningstaakstelling voor personele gevolgen heeft.

Sociaal beleid
Hoewel de Belastingdienst en Rijkswaterstaat het meeste moeten bezuinigen, verwacht CNV Publieke Zaak dat er ook klappen gaan vallen bij andere ministeries. Daarom zal CNV Publieke Zaak in overleg treden met het ministerie van Binnenlandse Zaken om te bezien welk aanvullend sociaal beleidskader noodzakelijk is om de personele gevolgen op te lossen. Lohman: 'Van gedwongen ontslag kan geen sprake zijn en het Kabinet zal dan gedwongen moeten worden om geld vrij te maken voor een fatsoenlijk sociaal plan. Wellicht moeten de eerder door het Kabinet aangekondigde voorstellen rond het aanpassen van de loonlijn van ministers en staatssecretarissen voor een aantal jaren in de ijskast worden geplaatst zodat een fatsoenlijk sociaal plan bekostigd kan worden. Uit de budgetruimte van de departementen valt nu niets meer te halen.'

Meer informatie:
Alfred Lohman, bestuurder CNV Publieke Zaak: 06 5136 1676 Jan Spijk, persvoorlichter, 06 512 440 30

20 aug 04 14:24