Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Nieuwsbericht, 20-8-2004

ICT in de zorg niet meer vrijblijvend

Ziekenhuizen besteden te weinig aandacht aan veilig computergebruik. De conclusies van het onderzoek ICT in de zorg, door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), sluiten goed aan bij het beleid van VWS.

Zowel bij de behandeling van patiënten als bij de opgeslagen informatie blijkt de beveiliging onder de maat, constateerde de IGZ. Zo wordt er onvoldoende nagegaan of de opgeslagen gegevens juist zijn, kunnen onbevoegden bij de informatie en gaan gegevens te vaak verloren.

"Dit onderzoek sluit goed aan bij mijn beleid om door meer gebruik en een betere toepassing van onderzoek van ICT in de gezondheidszorg de kwaliteit van zorg, veiligheid en betrouwbaarheid te verhogen", schrijft minister Hoogervorst in een reactie aan de Tweede Kamer.

De IGZ doet een beroep op het departement om zich meer te bemoeien met een goede toepassing van de ICT-middelen in de zorg. Tegelijkertijd heeft de IGZ zich voorgenomen systematischer aandacht te schenken aan de veiligheid op dit terrein. De minister onderschrijft de aanbevelingen van de Inspectie. "ICT-gebruik is niet meer vrijblijvend, de sector dient haar verantwoordelijkheid te nemen."

Dit najaar informeert de minister de Kamer over de stand van zaken. Kamerstuk
IGZ-rapport "ICT in de zorg"

Kamerstuk, 20-8-2004
Dossier
ICT in de zorg

Dossier, 20-8-2004