Provincie Zuid-Holland

Zwemverbod Volkerak te Ooltgensplaat

De provincie Zuid-Holland heeft een zwemverbod afgekondigd voor het Volkerak te Ooltgensplaat. Eerder werd al een negatief zwemadvies gegeven. De reden voor het zwemverbod is een te hoge concentratie giftige blauwwier die de gezondheidsnorm heeft overschreden. Er zijn al zes andere zwemverboden in Zuid-Holland.

Blauwwieren kunnen, binnen 12 uur na het zwemmen, gezondheidsklachten veroorzaken, vooral als men water binnenkrijgt. De symptomen kunnen bestaan uit maag- en darmproblemen, misselijkheid, hoofdpijn, koorts en huidirritatie. De provincie adviseert zwemmers met klachten altijd een huisarts te raadplegen. Met name jonge kinderen, ouderen en mensen met verminderde weerstand zijn vatbaarder voor besmetting. Ook honden kunnen ziek worden als zij besmet water drinken.

Overige zwemverboden

Er gelden nog zes zwemverboden, namelijk voor:

de plas Wilhelminapark in Rijswijk;
alle plassen in Madestein in Den Haag;
de Oosterparkvijver in Ridderkerk;
de Krammer bij Oude-Tonge;
de Speelvijver Vlietland bij Leidschendam-Voorburg. Voor de overige zwemlocaties gelden geen maatregelen.

Actuele informatieOp de provinciale website www.zuid-holland.nl en via de zwemwatertelefoon (070 44175 50) is actuele informatie over alle Zuid-Hollandse zwemlocaties te vinden. De zwemwatertelefoon is op werkdagen te bereiken tussen 08.30 - 16.30 uur.

Bron: afdeling Communicatie tel. 070 441 66 22