Geen verbod op uitlevering Amerikaan aan VS

Bron: Projectbureau Bistro Utrecht

Datum actualiteit: 20-08-2004

Het ministerie van Justitie mag de Amerikaan Robert A. uitleveren aan de VS. Eerder dit jaar verklaarde de rechtbank te Haarlem de uitlevering al toelaatbaar voor de feiten paspoortfraude en belastingfraude en niet toelaatbaar voor de feiten moord en het niet verschijnen ter terechtzitting.
De Amerikaan vorderde nu in kort geding een uitleveringsverbod omdat de Amerikaanse rechter bij de strafoplegging ook rekening zal houden met de feiten waarvoor uitlevering niet is toegestaan. Op die manier zou hij na uitlevering gestraft worden voor feiten waarvoor hij niet is berecht. Dat zou een schending zijn van artikel 6 lid 2 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) Hij beriep zich daarbij op een uitspraak van de Europese Commissie voor de Rechten van de Mens.
De rechtbank 's-Gravenhage wijst de vordering af met name omdat de Hoge Raad eerder in een vergelijkbare zaak heeft geoordeeld dat er geen sprake is van schending van het EVRM als bij de strafoplegging rekening kan worden gehouden met feiten waarvoor de uitlevering niet is toegestaan.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AQ7086

Zie het origineel