Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

20-8-2004

Staatssecretaris Van Geel (milieu) beschouwt de ruim 74.000 handtekeningen van Greenpeace als een steun in de rug bij het aanscherpen van het Europese chemiebeleid. De Europese milieuministers willen dat het bedrijfsleven de chemische stoffen die het gebruikt in kaart brengt en beschrijft wat de risico's van dat gebruik zijn. Bovendien zouden de meest schadelijke stoffen moeten worden vervangen door betere alternatieven.

Postzakken met kaarten met handtekeningen In Europa worden dagelijks zo'n 30.000 verschillende chemische stoffen gebruikt waarvan de precieze eigenschappen niet bekend zijn. Deze chemische stoffen worden voor een belangrijk deel ook verwerkt in consumentenproducten zoals elektronische apparatuur. De Europese milieuministers willen dat de bedrijven op een uniforme manier de eigenschappen vastleggen van de chemische stoffen die zij gebruiken. Op die manier wordt precies bekend welke chemische stoffen in Europa in omloop zijn, welke eigenschappen ze hebben en welke risico's daar aan vastzitten. De meest gevaarlijke stoffen kunnen dan worden vervangen door betere alternatieven.

'Eis een lichaam zonder gif!' Dat is de slogan waarmee Greenpeace de afgelopen maanden Nederlanders opriep te pleiten voor een strenger Europees chemiebeleid. Er werd massaal gereageerd en staatssecretaris Van Geel nam in juli 74.373 handtekeningen in ontvangst. 'Een steun in de rug voor een scherper Europees chemiebeleid', aldus Van Geel, die nu voorzitter van de Europese milieuministers is.

Omdat chemische stoffen overal worden toegepast, is het van groot belang dat veiligheid van mens en milieu is gegarandeerd. Van Geel wil dat ondernemingen die chemische stoffen produceren, importeren en gebruiken informatie verzamelen, risico´s beoordelen en maatregelen nemen om die risico´s te beheersen. Het huidige systeem, waarbij het vooral aan de overheid is om het gevaar van stoffen te beoordelen, schiet ernstig te kort. In de voorstellen van de milieuministers zijn de producenten verantwoordelijk voor die beoordeling. Van Geel hoopt tijdens zijn voorzitterschap van de Europese milieuministers de onderhandelingen een belangrijke stap verder te brengen.