Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie

Persbericht ministerraad
20 augustus 2004

MODERNE COMMUNICATIE MOGELIJK BIJ BESLUITVORMING IN RECHTSPERSONEN

De ministerraad heeft op voorstel van minister Donner van Justitie ingestemd met een wetsvoorstel om het gebruik van moderne communicatiemiddelen (e-mail en internet) bij de besluitvorming in rechtspersonen mogelijk te maken. Inzet van deze middelen kan de betrokkenheid van aandeelhouders in een vennootschap vergroten en leiden tot een besparing van administratieve lasten.

Door middel van elektronische communicatiemiddelen kunnen aandeelhouders rechten uitoefenen zoals deelneming aan de algemene vergadering, het woord voeren in die vergadering en het uitoefenen van het stemrecht. Het bestuur van de vennootschap kan bij statutaire bepaling voorwaarden en eisen stellen aan het gebruik van deze middelen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het voorschrijven van bepaalde software, het gebruik maken van een elektronische handtekening en het (mee)betalen aan de extra kosten voor het openstellen van deze mogelijkheid. Het is aan de rechtspersoon te bepalen welk elektronisch medium wordt gekozen.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 20.08.2004