Gemeente Eindhoven

Persbericht: 20 augustus 2004, no. 211

Oproep tot snel justitieel proces en samen kiezen voor rouw

Turkse gemeenschap in gesprek met Sakkers

Vrijdag 20 augustus sprak een afvaardiging van de Turkse gemeenschap in Eindhoven en het Inspraakorgaan Turken met burgemeester Sakkers. Aanleiding was de brand in de Jan Hollanderstraat, waarbij twee Eindhovense kinderen, van Turkse afkomst, hun leven verloren. Voorzitter dhr. Sabri Kenan Bagci van het Inspraakorgaan Turken en burgemeester Sakkers hechten er aan naar buiten te brengen wat er besproken is.

Er is geconstateerd dat er veel vragen leven in de Turkse gemeenschap, maar ook bij de wijkbewoners. Wie is de dader en wat is het motief voor deze daad? Om die reden roepen voorzitter dhr. Sabri Kenan Bagci en burgemeester Sakkers samen op om grote vaart achter dit justitiële proces te zetten. Het is een emotionele aangelegenheid, die veel mensen aangrijpt. Hoe sneller er duidelijkheid is, hoe sneller de rust terugkeert.

Doordat politie en justitie op dit moment nog volop met het onderzoek bezig zijn en omdat dit zorgvuldig moet gebeuren, kan er slechts beperkte informatie naar buiten gebracht worden. Pas in de rechtzaak die op het onderzoek volgt, komt wellicht meer duidelijkheid over motieven en daders. Het is niet in het belang van de betrokkenen, als dat proces geschaad wordt.

In gezamenlijkheid is afgesproken dat er vanaf nu twee weken geen grootschalige gesprekken tussen burgemeester en de Turkse gemeenschap plaatsvinden. Beide partijen kiezen ervoor om tijd te nemen voor rouw.

© 2004 Gemeente Eindhoven