Politie Noord-Holland-Noord

Alkmaar & omgeving, vrijdag 20 augustus

Alkmaar 20-08-2004 - 16.00 uur

Veroorzakers ontploffing aangehouden

Heiloo, vrijdag 20 augustus 2004.

De politie is er de afgelopen weken in geslaagd om de verdachten van een ernstige vorm van vandalisme aan te houden. Het gaat om vier 17-jarige jongens uit Heiloo die hebben bekend in de luilaknacht een zelfgemaakt projectiel tot ontploffing te hebben gebracht voor de deur van het politiebureau. Deze week is de laatste verdachte gehoord.

In de luilaknacht, op zaterdag 29 mei omstreeks 00.30 uur, ontplofte er een zelfgemaakt projectiel voor de deur van het politiebureau in Heiloo. Door de ontploffing sneuvelden enkele ruiten ter hoogte van de voordeur en de lampen in het plafond van de entree. Het projectiel, dat bestond uit een buis gevuld met kruit, schoot na de explosie naar een tegenovergelegen appartementencomplex, op ongeveer 50 meter afstand. Ook aan dat complex, eigendom van de Woningstichting Heiloo, werd schade veroorzaakt aan ruiten en een kozijn.

TV ter plaatse

Nadat de politie een onderzoek startte werd het opsporingsprogramma TV-Ter Plaatse van TV Noord-Holland ingeschakeld. Op 16 en 17 juni werd via dat programma een getuigenoproep gedaan. Daarop hebben diverse mensen gereageerd waarna de verdachten konden worden aangehouden. Twee van de verdachten hebben het explosief tot ontploffing gebracht, één van hen stond op de uitkijk en de vierde leverde materiaal. Bij één van de verdachten werd bij een onderzoek in zijn woning illegaal vuurwerk aangetroffen. Hij had in een kast op zijn kamer ondermeer een paar honderd strijkers.

Schadeverhaal

De jongens gaven aan dat ze hebben gehandeld uit sensatiezucht. Ze hadden het niet speciaal op de politie gemunt. Ze schrokken wel van de uitwerking van de staafbom. Wanneer er passanten waren geweest hadden deze ernstig gewond kunnen raken. Het schadebedrag bedraagt in totaal ongeveer 7000 euro en zal op de betrokkenen worden verhaald.

Drankrijdster door rood

Alkmaar, donderdag 19 augustus 2004.

Omstreeks 17.30 uur zagen surveillerende agenten dat een 60-jarige automobiliste uit Alkmaar op de Laan van Darmstadt het rode verkeerslicht negeerde. De vrouw maakte tevens gebruik van een voorsorteervak bestemd voor rechtsafslaand verkeer, terwijl zij rechtdoor reed. Na controle bleek dat zij alcoholhoudende drank gedronken had. Aan het bureau blies zij 695 ug/l (tot 220 toegestaan). Hij rijbewijs werd ingenomen en zij krijgt een proces-verbaal.

Speelgoedwapen zet agenten op verkeerde been

Alkmaar, donderdag 19 augustus 2004.

Omstreeks 20.10 uur kregen agenten van passanten de melding dat vier jongens op het parkeerterrein van de Bloemstraat met een pistool aan het spelen waren. Ter plaatse had een 14-jarige jongen uit Alkmaar het in zijn hand. Een agent nam zijn dienstwapen ter hand en sommeerde de jongen het pistool op de grond te leggen. Nadat hij dit had gedaan bleek het om een speelgoedpistool te gaan waar kleine gele plastic kogeltjes mee kunnen worden verschoten. Eén van de andere jongens, een 16-jarige eveneens uit Alkmaar, had het op vakantie in Frankrijk gekocht. In Nederland zijn dergelijke wapens verboden omdat ze teveel lijken op echte en ze voor afdreiging kunnen worden gebruikt. De jongens zijn aangehouden en na verhoor overgedragen aan hun ouders.

Vrachtauto gestolen

Heerhugowaard, vrijdag 20 augustus 2004.

In de afgelopen nacht is er bij een garagebedrijf aan de Albert Soncklaan een vrachtauto van een klant gestolen. De auto stond afgesloten op de openbare weg in verband met een grote beurt. Het gaat om een witte Mitusbishi, type FB634 Canter en voorzien van het kenteken 76-BL-HR. De auto heeft een waarde van 35.000 euro.

Aanrijding met letsel

Alkmaar, vrijdag 20 augustus 2004.

Vanmorgen, omstreeks 11.50 uur vond er op de Huiswaarderweg, ter hoogte van de kruising met de Kanaaldijk, een aanrijding plaats tussen twee personenautos. Een 25-jarige bestuurder van een personenauto uit Alkmaar reed over de Huiswaarderweg, komende uit de richting van de Nollenweg. Bij de kruising met de Kanaaldijk remde een voorganger omdat het verkeerslicht op rood sprong. Dit werd te laat door de 25-jarige opgemerkt waarna er een kop-staart aanrijding ontstond. De man en zijn twee passagiers (personalia onbekend) zijn met nekklachten vervoerd naar het ziekenhuis in Alkmaar.