Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Nieuwsbericht, 20-8-2004

Bezuinigingen geneesmiddelen succesvol

Voor het eerst sinds jaren zijn de uitgaven aan geneesmiddelen die worden vergoed gedaald. Dit is het gevolg van maatregelen die minister Hoogervorst heeft genomen.

Dat zegt de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK). In de eerste helft van 2004 zijn de uitgaven aan geneesmiddelen die verzekeraars vergoeden, met vier procent gedaald ten opzichte van vorig jaar. Per saldo verwacht de SFK dat de collectieve geneesmiddelenuitgaven dit jaar uitkomen op EUR 3.880 miljoen, ruim twee procent lager dan in 2003.

De SFK legt verband met de maatregelen die minister Hoogervorst in de afgelopen periode heeft genomen. Zo zijn de prijzen van generieke receptgeneesmiddelen de afgelopen maanden met gemiddeld 33 procent gedaald. De minister sloot eerder dit jaar een convenant met apothekersorganisatie KNMP, Zorgverzekeraars Nederland en de leveranciers van generieke geneesmiddelen.

Daarnaast komen sinds 1 januari diverse geneesmiddelen niet meer automatisch voor vergoeding via de zorgverzekeraar in aanmerking.

(bron: Stichting Farmaceutische Kengetallen)