Gemeente Dordrecht

Persbericht Dordrecht
De persberichten zijn een uitgave van de afdeling Communicatie van de gemeente Dordrecht Adres redactie:

Afdeling Communicatie
Postbus 8
3300 AA Dordrecht

College akkoord met bedrijfsplannen culturele sector Het college van Burgemeester en Wethouders heeft ingestemd met het bedrijfsplan van het Dordrechts Museum en het gezamenlijke bedrijfsplan voor een regionaal cultuurhistorisch centrum van het Stadsarchief en bureau Monumentenzorg en Archeologie. Als de gemeenteraad ermee instemt, is het Hofkwartier over vier jaar dé plek waar inwoners, cultuurtoeristen, onderzoekers en het onderwijs kennis kunnen nemen en kunnen genieten van geschiedenis en cultuur in een verbouwd museum en een cultuurhistorisch centrum.

De ambitie is om in 2010 stadsbreed jaarlijks één miljoen extra bezoekers te trekken. Het aantal bezoekers aan het Hofkwartier zou op moeten lopen van 100.000 nu naar 200.000 in 2010. De bedrijfsplannen zijn gemaakt in het kader van de toekomstvisie 'Het Hofkwartier maakt geschiedenis'. Dit jaar stelt B&W 200.000 euro beschikbaar oplopend naar 625.000 euro vanaf 2006.

Bedrijfsplan Dordrechts Museum
Om meer bezoekers te trekken naar het museum is aanpassing en verandering nodig in beleid en qua ruimte. Alleen dan kunnen grote, bijzondere tentoonstellingen zoals de in 2001 gehouden tentoonstelling 'Griekse Goden en Helden in de tijd van Rubens en Rembrandt' op een goede manier worden georganiseerd. Er is extra ruimte nodig voor (grote) tentoonstellingen, educatie en ontvangsten. Ook het museumcafé en de museumwinkel zijn toe aan een impuls. Einddoel is het trekken van meer (nieuwe) bezoekers, en het nog beter presenteren van de rijke cultuur van de stad Dordrecht.

Bedrijfsplan Cultuurhistorisch Centrum
Het Stadsarchief Dordrecht en bureau Monumentenzorg en Archeologie beschikken over unieke en waardevolle collecties. Zij gaan samen een regionaal cultuurhistorisch centrum in het Hofkwartier vormgeven. De collecties van het Stadsarchief, Monumentenzorg en Archeologie worden ingezet ten behoeve van tentoonstellingen, manifestaties, studie en educatie. Daarmee wordt nu al een begin gemaakt. Het streven is dat het regionaal cultuurhistorisch centrum vanaf 2007 haar deuren opent in het Hofkwartier. Het regionaal cultuurhistorisch centrum moet een oplossing bieden voor het ruimtegebrek van het Stadsarchief en de beperkte presentatiemogelijkheden van bureau Monumentenzorg en Archeologie, maar bovenal het culturele erfgoed van Dordrecht op een aantrekkelijke manier toegankelijk maken voor publiek.

Het Hofkwartier
Het Hofkwartier is het gebied in de historische binnenstad van Dordrecht dat wordt begrensd door het Steegoversloot, de Voorstraat, de Nieuwstraat en de Museumstraat. In het hart liggen het Hof en de Augustijnenkerk. Ook het Dordrechts Museum is er gevestigd. In de toekomst zal ook het regionaal cultuurhistorisch centrum een belangrijke publiekstrekker zijn.

In het voorjaar van 2003 stemde de raad in met de toekomstvisie voor het Hofkwartier en nadere uitwerking. Van een studie naar de ruimtelijke inpassing van de plannen, worden de resultaten dit najaar verwacht.

Procedure
Op 24 augustus bespreekt de commissie Cultuur en Vrije Tijd de bedrijfsplannen. Vervolgens komen ze aan de orde in de raadsvergadering van 7 september.