Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Gemeente Mededelingen

Nieuw beleid Wijk-, Buurt- en Dorpscentra in de maak

Hoogezand, 20 augustus 2004 Persbericht 2004/070

College wil sociaal-culturele accommodaties in de wijk versterken

De gemeente Hoogezand-Sappemeer gaat beleid ontwikkelen rondom sociaal-culturele accommodaties. Het college wil namelijk dat de wijkcentra een grotere bijdrage aan de leefbaarheid in de wijk gaan vervullen. Om daar te komen moeten eerst de bestaande problemen rondom de dorpshuizen, wijkcentra en buurthuizen opgelost worden. En daartoe heeft het college na diverse gesprekken met de besturen van de centra uitgangspunten voor nieuw beleid opgesteld en verwerkt in een kadernotitie. De uitgangspunten gaan over het professionaliseren van het beheer en onderhoud van de gebouwen en over het huidige aantal accommodaties. De commissie Welzijn en de raad bespreken de notitie in september.

Huidige situatie
De gemeente telt verschillende dorpshuizen, wijkcentra en buurthuizen, ook wel sociaal-culturele accommodaties genoemd. Deze worden beheerd en geëxploiteerd door een bestuur van vrijwilligers. Deze besturen kampen met diverse problemen, zoals een tekort aan vrijwilligers en een moeizame exploitatie. Hierdoor komen besturen er nauwelijks aan toe aandacht te besteden aan de rol van het centrum in de wijk en aan het activiteitenaanbod. Door gebrekkig onderhoud van de gebouwen is de uitstraling niet optimaal en stappen mensen minder snel binnen. Gecombineerd met beperkte openingstijden en de regelgeving rond drank en tabak leidt dit weer tot minder bezoekers en daarmee tot minder inkomsten. Het gaat hier dus om diverse knelpunten die naar de mening van het college in samenhang met elkaar aangepakt moeten worden.

Uit diverse bijeenkomsten en een discussieavond blijkt dat de besturen duidelijk behoefte hebben aan ondersteuning bij onderhoud, administratie en beheer van de accommodaties. Uit de wijkvisie in de wijken Gorecht en Woldwijck blijkt dat bewoners wel behoefte hebben aan een wijkcentrum dat een bruisend hart van de wijk is en waar activiteiten plaatsvinden die de leefbaarheid in de wijk bevorderen.

Uitgangspunten kadernotitie
Het college wil het groot onderhoud van de accommodaties verzorgen en daarmee de besturen ontlasten;
Het college wil toe naar meer professioneel beheer van de wijkcentra in de aandachtswijken, zodat de wijkcentra een grotere bijdrage in de leefbaarheid van de wijk vervullen. Het professionele welzijnswerk moet daarvoor een rol krijgen in het beheer van wijkcentra. De besturen van de accommodaties kunnen zich dan meer op hun eigenlijke taken richten, namelijk op het functioneren van de accommodatie in de buurt;
Het college wil toe naar een concentratie van het aantal accommodaties. Deels omdat het samenbrengen van verschillende partijen in een accommodatie de ontmoetingsfunctie van de accommodatie verbetert, deels omdat een concentratie nodig zal zijn om de professionali-sering van beheer en onderhoud te kunnen financieren. Het college kiest voor een beperkter aantal kwalitatief goede accommodaties, zodat de accommodatiekosten beperkt kunnen worden en er meer middelen ingezet kunnen worden voor activiteiten voor de wijk.

Besluitvorming
Op 1 september bespreekt de commissie Welzijn de kadernotitie, gevolgd door de raad op 21 september. Na vaststelling van de notitie start het college een interactief traject, waarbij de besturen en de gebruikers van de dorps-, buurt- en wijkcentra betrokken worden bij de nadere invulling van het beleid. In 2005 zal het college de raad een definitief Plan van Aanpak voorleggen.

sluiten