Landelijke Studenten Vakbond


Kabinet discrimineert buitenlandse student

Utrecht, 19 augustus 2004 -- Utrecht, 19 augustus 2004 - De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is verbijsterd over het kabinetsstandpunt dat studenten van buiten de EU niet meer door het rijk bekostigd zullen worden. Collegegelden zullen hierdoor exploderen, waardoor het Nederlandse hoger onderwijs voor een slechts een kleine buitenlandse elite open blijft. Met deze maatregel discrimineert het kabinet de buitenlandse student en gaat ze in tegen haar eigen beleid.

Torenhoge collegegelden van tussen de vijfduizend en vijftienduizend euro voor niet EU-studenten zijn nu al geen uitzondering. Een EU-burger betaalt echter het gewone, Nederlandse collegegeld. Om deze discriminatie op te lossen zou er juist gesleuteld moeten worden aan het collegegeld, niet aan de rijksbekostiging. Valt deze geldstroom weg, dan blijft het slechts voor de EU-burger mogelijk om in Nederland te studeren. LSVb-voorzitter Kim Toering: Het kabinet laat zo de discriminatie in de buitenlandse instroom volledig uit de hand lopen.

Een internationaal hoger onderwijs leek de laatste jaren steeds meer van belang te zijn in het Nederlandse onderwijsbeleid. In de kennismaatschappij zou de instroom van de buitenlandse studenten, dus ook van buiten de EU, prioriteit hebben. Toering: In verschillende verdragen zijn afspraken gemaakt om meer mobiliteit van studenten mogelijk te maken. De barrières tot ons onderwijs moesten geslecht worden: dan moet er dus snel geld bij, niet af.

Contact

©2000-2004 Landelijke Studenten Vakbond. Alle rechten voorbehouden.