Van Lanschot Bankiers


Published: 07:34 20.08.2004 GMT+2 /Source: Van Lanschot NV /AEX: VLAN /ISIN: NL0000302636

VAN LANSCHOT BOEKT WINSTGROEI VAN 13,7% OVER EERSTE HELFT 2004

's-Hertogenbosch, 20 augustus 2004

Samengaan met CenE Bankiers stimulans voor groei

Verdere stijging resultaten
Bedrijfsresultaat gestegen door verdere groei bij particuliere en zakelijke doelgroeprelaties Stijging van de baten mede door stijging provisies Groei nettowinst 13,7%; groei winst per gewoon aandeel 14,2%

Verdere invulling strategie met voorgenomen acquisitie Koopprijs CenE Bankiers naar verwachting circa 250 miljoen Betaling koopprijs door uitgifte nieuwe aandelen voor circa 140 miljoen, in combinatie met hybride kapitaal Aandelenemissie zal leiden tot grotere liquiditeit van het aandeel Van Lanschot Overeenkomstige bedrijfsculturen vergemakkelijken integratie Samengaan biedt commercieel en strategisch belangrijke voordelen

Vooruitzichten
Winstverwachting 2004 wordt gehandhaafd: stijging winst per gewoon aandeel met ten minste 10%, exclusief de effecten van de overname van CenE Bankiers De acquisitie- en integratiekosten worden begroot op maximaal 23 miljoen CenE Bankiers zal naar verwachting vanaf het vierde kwartaal 2004 worden geconsolideerd en vanaf 2005 bijdragen aan de winst per aandeel

Floris Deckers, voorzitter Raad van Bestuur Van Lanschot NV: "Ook in het afgelopen halfjaar hebben we weer een stijging van onze winst gerealiseerd. Dankzij onze dienstverlening, gericht op persoonlijke aandacht en financieel maatwerk, is het aantal doelgroeprelaties, zowel particulier als zakelijk, verder gestegen. De stabiliteit en de continue gezonde winstontwikkeling van Van Lanschot hebben tot een uitstekende financiële positie voor toekomstige groei geleid en geven ons het vertrouwen om een belangrijke acquisitie als die van CenE Bankiers te doen. CenE Bankiers en Van Lanschot hebben een sterk vergelijkbare cultuur, een belangrijke voorwaarde voor het succes van deze overname. Daarnaast kennen beide bedrijven een hoge mate van professionaliteit in hun klantbenadering waarbij persoonlijke service, flexibiliteit en maatwerk centraal staan. Wij onder-strepen hiermee onze positie op de Nederlandse markt als de meest onderscheidende bank voor vermogende particulieren, familiebedrijven en institutionele beleggers."

Belangrijkste ontwikkelingen

Toegenomen resultaten in onzeker economisch klimaat In de eerste helft van 2004 was er sprake van een aarzelend economisch herstel. Dit onzekere klimaat leidde ertoe dat zowel consumenten als ondernemers zich terughoudend bleven opstellen. Ook de minder gunstige omstandigheden op de huizenmarkt hielden aan. Desondanks was Van Lanschot in staat haar dienstverlening op het gebied van hypotheekverstrekking uit te breiden. De markt-omstandigheden hadden een remmend effect op het totale activiteitenniveau van huidige klanten en de groei van nieuwe relaties. Wel was met name in het eerste kwartaal een meer positieve opstelling van particulieren ten aanzien van het beleggen in effecten merkbaar.

Voortgaande groei aantal doelgroeprelaties
Ondanks deze marktomstandigheden is Van Lanschot in staat geweest het aantal doelgroeprelaties, zowel bij particulieren als in het zakelijke bedrijf, verder uit te breiden. Daarmee is het marktaandeel van Van Lanschot in de eerste helft van dit jaar verder vergroot. De bank heeft een groei van de baten (1,1%) weten te realiseren, voornamelijk door een stijging van de provisies en een lichte onderliggende stijging van de rentebaten. Op het gebied van beleggingen bleef de advisering zich met name richten op mogelijkheden voor spreiding van risico's en op het aanbieden van risicomijdende beleggingsproducten. Het door de bank beheerde vermogen steeg in het eerste halfjaar met bijna 160 miljoen tot ruim 5,3 miljard. Het in totaal voor cliënten bewaard vermogen groeide met ruim 700 miljoen tot 14,4 miljard. De lasten over de eerste helft van 2004 stegen licht (0,4%) ten opzichte van de eerste helft 2003. De efficiency ratio, ofwel de bedrijfslasten als percentage van de baten, was 56,7%, tegenover een efficiency ratio van 56,9% over de eerste helft van 2003.

Groei bedrijfsresultaat en nettowinst
In de eerste zes maanden van 2004 heeft Van Lanschot een stijging van het bedrijfsresultaat voor belastingen van 2,1% gerealiseerd. Door de afgenomen belastingdruk groeide de nettowinst met 13,7% ten opzichte van de eerste helft van vorig jaar. De nettowinst bedroeg 60,5 miljoen, tegen 53,3 miljoen in het eerste halfjaar van 2003. De winst per gewoon aandeel steeg met 14,2% van
1,83 in de eerste helft van 2003 naar 2,09. Het gemiddeld aantal gewone aandelen is nagenoeg gelijk gebleven. De stijging van de winst per aandeel is relatief sterker dan de stijging van de nettowinst, doordat op preferente aandelen minder dan het evenredige gedeelte van de nettowinst hoeft te worden uitgekeerd. Het rendement op het gemiddelde eigen vermogen is over het eerste halfjaar gestegen naar 17,4%, vergeleken met 16,1% over geheel 2003. Alle kernactiviteiten van Van Lanschot, private banking, business banking en het institutioneel effectenbedrijf, droegen bij aan deze verbetering. Ook België, de tweede thuismarkt van Van Lanschot, realiseerde over de eerste helft van 2004 een positief resultaat. Van Lanschot België, dat in de eerste helft van vorig jaar nog een licht negatief resultaat liet zien, zette hiermee de stijgende lijn die in de tweede helft van vorig jaar is ingezet door.

Aanscherping strategie

Gedurende de eerste helft van 2004 heeft Van Lanschot een strategische analyse uitgevoerd. De afgelopen paar jaar heeft met name kostenbeheersing centraal gestaan en dankzij de resultaten hiervan kan Van Lanschot de komende jaren de focus weer vooral op groei leggen. Door stijgende kosten van ICT, van de invoering van International Financial Reporting Standards (IFRS) en van Basel II, alsmede van marketing en productontwikkeling, wordt schaalgrootte belangrijker. De persoonlijke aandacht die kenmerkend is voor de dienstverlening van Van Lanschot zal ook bij een grotere omvang van de organisatie altijd voorop blijven staan. Daarbij is Van Lanschot van mening dat haar zelfstandigheid een belangrijke succesfactor is die garant staat voor onafhankelijke advisering aan haar klanten.

Er is sprake van toegenomen concurrentie, hypotheekmarges zijn minder aantrekkelijk en creditgelden worden duurder. Van Lanschot zal zich blijven inspannen om het aanbod van financiële diensten per klant verder te vergroten.

Van Lanschot richt zich op financiële dienstverlening in de Nederlandse en Belgische markt. Daarnaast volgt zij haar klanten over de grenzen met haar International Private Banking-activiteiten. Van Lanschot is een klantgeoriënteerde bank, met een netwerk van 45 kantoren (waarvan 32 in Nederland), waarbij kwaliteit en persoonlijke dienstverlening voorop staan. De strategie van Van Lanschot blijft onveranderd sterk gericht op slechts drie doelgroepen: (1) vermogende particulieren (private banking en het 'mass affluent'-segment met een inkomen en/of vrij besteedbaar vermogen vanaf 100.000), (2) het (familie)bedrijf en de directeur-grootaandeelhouder (DGA) en (3) (middelgrote) institutionele beleggers. Van Lanschot is niet alleen expert op het gebied van private banking, maar weet door haar eigen achtergrond als familiebedrijf en haar eeuwenlange ervaring bij uitstek familiebedrijven meerwaarde te bieden. Voor de directeuren-grootaandeelhouders is de combinatie van private en business banking van groot belang, aangezien deze veel raakvlakken hebben. Daarnaast wordt institutionele relaties een uitgebreid pakket aan diensten en producten geboden op het gebied van effectenadvisering en -bemiddeling, vermogensbeheer, bewaarneming en treasury. Deze dienstverlening stelt de bank tevens in staat aan particulieren op dit gebied onderscheidende diensten en producten te kunnen blijven bieden. Van Lanschot zal haar propositie op het gebied van vermogensbeheer verder aanscherpen.

Door haar stevige financiële fundament is Van Lanschot in staat haar autonome groei te ondersteunen met selectieve acquisities. De na afloop van de verslagperiode aangekondigde voorgenomen overname van CenE Bankiers past uitstekend in deze strategie. Van Lanschot richt zich ook bij acquisities op de Nederlandse en Belgische markt. Mogelijke acquisities dienen aanvullend te zijn en actief in segmenten die vergelijkbaar zijn met die van Van Lanschot. Van doorslaggevend belang zijn overeenkomsten in cultuur en doelgroepenbeleid. De stappen die Van Lanschot op dit gebied zal nemen, dienen een omvang te hebben die zodanig is begrensd dat over te nemen ondernemingen in een relatief kort tijdsbestek kunnen worden geïntegreerd in de Van Lanschot-organisatie. Van Lanschot zal de maximale omvang van haar organisatie hierbij in het oog houden om ervoor te zorgen dat haar persoonlijke dienstverlening altijd gewaarborgd blijft.

Financiële strategie
Van Lanschot heeft een strikt risicomanagementsysteem en hecht aan financiële stabiliteit en voorspelbaarheid, waarbij het behalen van haar financiële doelstellingen het uitgangspunt is. De bank hanteert een doelstelling voor de groei van de winst per aandeel van gemiddeld 10% op de middellange termijn en een rendement op het eigen vermogen van gemiddeld 15%. Van Lanschot heeft als doel haar efficiency ratio te handhaven tussen de 50% en de 60%, waarbij het streven is deze altijd aanzienlijk beter te laten zijn dan de gemiddelde efficiency ratio van grootbanken. Van Lanschot hanteert een doelstelling voor de BIS-ratio totaal vermogen van minimaal 10% (minimumnorm 8%). Daarnaast streeft Van Lanschot ernaar in de toekomst bij zowel Standard & Poor's als Fitch IBCA een single A rating te behalen.

Liquiditeit van het aandeel
Passend binnen deze strategie, streeft Van Lanschot ernaar de liquiditeit van haar aandeel verder te vergroten. De bank zal actief gebruikmaken van de mogelijkheden die haar beursnotering biedt bij de financiering van eventuele acquisities. De geplande emissie in het kader van de overname van CenE Bankiers zal specifiek worden gericht op een betere spreiding onder voornamelijk institutionele beleggers. Van Lanschot is van mening dat dit in het belang is van al haar aandeel-houders, omdat dit de liquiditeit van het aandeel zal bevorderen.

Samengaan met CenE Bankiers

Van Lanschot heeft na afloop van de verslagperiode - op 20 juli - aangekondigd een akkoord te verwachten met ING Groep over de voorgenomen overname van het 100%-belang in CenE Bankiers. De verwachting is dat de definitieve overeenkomst in september kan worden getekend, in afwachting van het advies van de ondernemingsraden over de transactie. De transactie is onder voorbehoud van de verkrijging van een verklaring van geen bezwaar van De Nederlandsche Bank en zal naar verwachting in oktober 2004 worden afgerond. CenE Bankiers zal, wanneer de transactie doorgang vindt, naar verwachting vanaf het vierde kwartaal 2004 worden geconsolideerd.

Integratie
Wanneer de overname een feit is, zullen de commerciële activiteiten van CenE Bankiers en Van Lanschot worden geïntegreerd. Dit zal op zo'n manier worden ingericht dat de specifieke klantbenadering van CenE Bankiers recht wordt gedaan, waarbij in ieder geval de financiële dienstverlening aan de gezondheidszorg onder het label van CenE Bankiers wordt voortgezet. Ook de beide assurantiebedrijven zullen worden geïntegreerd. Door de integratie zullen bij de nieuwe combinatie naar verwachting in totaal circa 130 functies boventallig worden, voornamelijk in de mid en back office en stafafdelingen. De commerciële afdelingen zullen hier niet in worden betrokken. Voor circa 50 van de betrokken medewerkers (ofwel 40%) zal een nieuwe baan binnen de combinatie beschikbaar zijn, waardoor de totale boventalligheid beperkt zal blijven tot circa 80 medewerkers, oftewel circa 3,5% van het totaal aantal medewerkers (pro forma circa 2200).

Koopprijs en financiering
De koopprijs van CenE Bankiers zal naar verwachting circa 250 miljoen bedragen, waarvan ongeveer 82 miljoen aan goodwill. Dit betekent een koers-winstverhouding van circa 13 (koers-winstverhouding Van Lanschot circa 11) en een koers-boekwaarde van circa 1,5 (koers-boekwaarde Van Lanschot ongeveer 1,7). Het balanstotaal van Van Lanschot stijgt door de voorgenomen overname met 3,6 miljard naar circa 16 miljard.

Van Lanschot is voornemens de koopprijs te financieren door een uitgifte van nieuwe aandelen en hybride kapitaal. Dit zal op een zodanige wijze gebeuren dat Van Lanschots huidige Standard & Poor's rating (A- ; positive outlook) en Fitch IBCA rating (A) ten minste worden gehandhaafd. Hiervoor is naar verwachting een aandelenemissie van circa 140 miljoen nodig. De aandelen-emissie zal naar verwachting in het najaar plaatsvinden.

Voor de funding van haar bancaire activiteiten kan Van Lanschot onder andere gebruikmaken van het Euro Medium Term Note-programma ter grootte van 2,5 miljard, dat in het voorjaar van 2003 werd gearrangeerd. Hiervan staat inmiddels circa 1,5 miljard uit.

Belangrijke schaal- en synergievoordelen
Met de voorgenomen overname van CenE Bankiers versterkt Van Lanschot haar positie als vooraanstaande private bank in Nederland aanzienlijk. Van Lanschot zal strategisch en commercieel gezien belangrijke schaal- en synergievoordelen realiseren door de uitbreiding van het aantal klanten en door de integratie van administratieve en ondersteunende functies. Tevens verwerft de bank expertise op specifieke deelgebieden, zoals de financiering van de gezondheidszorg en private banking voor topexecutives. Het aantal particuliere en zakelijke klanten neemt toe met circa 16.000, van wie een belangrijk deel aan de doelgroepcriteria van Van Lanschot voldoet. Het gemiddelde klantprofiel en de bank- en verzekeringsconcepten van beide banken lijken sterk op elkaar. Er zijn relatief weinig doublures in het klantenbestand.

De synergetische effecten van de acquisitie na volledige integratie bedragen naar verwachting circa
11 miljoen per jaar. Van Lanschot verwacht de integratie in maximaal drie jaar te voltooien. De acquisitie- en integratiekosten worden begroot op maximaal 23 miljoen.

Resultaten eerste halfjaar 2004

Baten
De baten zijn in het eerste halfjaar vergeleken met de eerste helft van 2003 met 2,1 miljoen toegenomen tot 193,8 miljoen. Ondanks de groei van de hypotheekverstrekking aan klanten daalde het renteresultaat met 0,8 miljoen tot 109,1 miljoen. Dit werd deels veroorzaakt door een verkrapping van de rentemarge. Daarnaast werd actiever gebruikgemaakt van structured finance- transacties die de belastingdruk hebben verminderd, maar een verlagend effect van 2,8 miljoen hadden op het renteresultaat. De opbrengsten uit effecten en deelnemingen bleven met bijna 6,5 miljoen nagenoeg op hetzelfde niveau. De provisies stegen met 2,6% of 1,7 miljoen tot 68,1 miljoen. Dit werd met name veroorzaakt door een stijging van de effectenprovisies, onder invloed van de positievere opstelling van de beleggende particulier ten opzichte van beleggingen op de beurzen. Tevens namen de buitenlandprovisies licht toe, terwijl de betalingsverkeerprovisies licht daalden. Ook de assurantieprovisies daalden licht ten opzichte van de eerste helft van 2003. Het resultaat uit financiële transacties nam met 1,1 miljoen toe als gevolg van een hoger koersresultaat uit effecten en hogere inkomsten uit valuta-arbitrage.

Bedrijfslasten
Ook in de eerste zes maanden van 2004 heeft de bank de kosten goed in de hand gehouden. De bedrijfslasten stegen daardoor slechts met 0,6 miljoen ten opzichte van het eerste halfjaar van 2003. Dit is het saldo van een stijging van de personeels- en andere beheerskosten met 1,0 miljoen en een daling van de afschrijvingen met 0,4 miljoen.

De stijging van de personeelskosten kon ondanks hogere pensioen- en sociale lasten en hogere uitgaven voor tijdelijke medewerkers beperkt blijven. De personeelskosten namen met 1,7 miljoen (2,5%) toe tot 69,6 miljoen. Het aantal medewerkers is in de eerste helft van dit jaar door natuurlijk verloop verder teruggebracht van 1.724 naar 1.696 (gerekend naar volledige arbeidsplaatsen). Ondanks de stijging van de kosten van IT-systemen en informatievoorziening daalden de andere beheerskosten per saldo met ruim 0,6 miljoen (-1,9%) naar 32,4 miljoen.

Door de goede kwaliteit van de debiteurenportefeuille is de toevoeging aan de waardeverandering van vorderingen relatief stabiel. De lichte verbetering van het economische klimaat leidde ertoe dat de toevoeging aan de waardeveranderingen van vorderingen in de eerste helft van 2004 licht afnam. Per saldo namen de lasten met 0,5 miljoen of 0,4% toe. De efficiency ratio (de bedrijfslasten als percentage van de baten) kwam over het eerste halfjaar uit op 56,7%, een verbetering met 0,2 procentpunt in vergelijking met de eerste helft van 2003.

Bedrijfsresultaat en nettowinst
De belastingen over het bedrijfsresultaat bedragen 15,9 miljoen, bij een belastingdruk van 20,8%. Over de eerste helft van 2003 was de belastingdruk 28,8%. De daling is mede een gevolg van structured finance-transacties, die een verlagend effect hebben van 4,2 miljoen. Omdat deze transacties ook een drukkend effect hebben op het renteresultaat ( 2,8 miljoen) bedraagt de stijging van de nettowinst uit hoofde van deze transacties per saldo 1,4 miljoen. De nettowinst komt daarmee uit op 60,5 miljoen, tegen 53,3 miljoen in de eerste helft van vorig jaar. Ook in de tweede helft van het jaar zullen deze structured finance-transacties een soortgelijk effect hebben op de belastingen.

Van Lanschot België
Van Lanschot was ook in België, haar tweede thuismarkt, in staat het resultaat verder te verbeteren. De schaal van de activiteiten in België is nog niet zo groot als Van Lanschot wenselijk acht. Van Lanschot België richt zich in toenemende mate op het bieden van een volledig pakket aan financiële dienstverlening waaronder kredietverlening. Deze aanpak heeft gedurende de eerste helft van dit jaar geleid tot een grotere afzet van kredieten. Er was sprake van een positieve ontwikkeling van de baten, terwijl door sterke kostenbeheersing de efficiency ratio verder verbeterde. Van Lanschot België heeft zich sterk gericht op acquisitie van nieuwe klanten en is daarin zeer succesvol geweest. Het aantal klanten is daardoor in de eerste helft van dit jaar met ruim 6% toegenomen.

International Private Banking
Van Lanschot Luxemburg heeft het hoge winstniveau van 2003 niet volledig kunnen vasthouden, met name door een daling van de rentemarge. Het resultaat over het eerste halfjaar van 2004 kwam fractioneel lager uit dan in de vergelijkbare periode vorig jaar. Van Lanschot Zwitserland en Van Lanschot Curaçao wisten beide een licht hoger resultaat te realiseren, met name door een stijging van de provisieopbrengsten. In het afgelopen halfjaar is besloten het representative office in Hongkong per 1 september 2004 te sluiten.

Van Lanschot Assurantiën
Het aantal zakelijke en particuliere doelgroeprelaties van het assurantiebedrijf laat een bevredigende groei zien, onder andere door de succesvolle groei van het concept Summum voor de vermogende particulier en de acquisitie van zakelijke klanten in de markt voor collectieve Pensioen & Zorg. De geboekte provisies daalden licht gedurende de eerste helft van 2004 door de overgang van een systeem van eenmalige provisies naar doorlopende provisies. Ook de kosten daalden ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, door een lichte daling van het aantal medewerkers en doordat gedeeltes van de back-offices van verschillende assurantiebedrijven gedurende het afgelopen halfjaar zijn gecentraliseerd.

Ontwikkelingen balans

Het balanstotaal bedroeg ultimo juni 12,3 miljard, 0,7 miljard meer dan per 31 december 2003. De kredietportefeuille nam met 484 miljoen toe. De netto groei van de hypothekenportefeuille beliep 341 miljoen (6,7%) ondanks de scherpe concurrentie en de terugloop van het aantal verkochte woningen. Ook op het gebied van de zakelijke kredietverlening kon een groei van circa
152 miljoen worden gerealiseerd.

De toevertrouwde middelen daalden in het eerste halfjaar met 46 miljoen tot 7,86 miljard. De spaargelden namen toe met 134 miljoen waartegenover de overige toevertrouwde middelen afnamen met 180 miljoen. De post schuldbewijzen steeg met 415 miljoen door uitgiften in het kader van een Euro Medium Term Note-programma ter grootte van 2,5 miljard dat in het voorjaar van 2003 werd gearrangeerd. Met dit programma beschikt Van Lanschot over goede mogelijkheden snel en flexibel diverse soorten schuldpapier uit te geven ter funding van de groei van de activa van de bank.

Het aansprakelijk groepsvermogen veranderde ten opzichte van ultimo 2003 nauwelijks. Het nam met bijna 2 miljoen toe tot 1.083 miljoen, een gevolg van een daling van de post achtergestelde schulden met 5 miljoen en een stijging van het eigen vermogen met bijna 7 miljoen. Het rendement op het gemiddelde eigen vermogen is over het eerste halfjaar uitgekomen op 17,4%, vergeleken met 16,1% over geheel 2003. De naar risico gewogen activa van de bank zijn in de verslagperiode gestegen van 7,8 miljard naar 8,1 miljard. De BIS-ratio voor het totale toetsingsvermogen kwam uit op 12,2% (2003: 12,6%) en bleef daarmee ruimschoots boven de minimumnorm van 8%. De BIS-ratio kernvermogen bleef met 8,7% gelijk aan die in geheel 2003 (minimumnorm 4%).

Vooruitzichten
In Europa is momenteel sprake van een bescheiden conjunctuurherstel. De Nederlandse economie bevindt zich hierbij in de achterhoede. Op basis hiervan verwacht Van Lanschot voor de tweede helft van het jaar slechts een lichte toename van de activiteiten van particuliere beleggers en een bescheiden groei van haar hypotheekproductie. De verdere groei van het aantal doelgroepklanten, die naar verwachting in lijn zal zijn met de ontwikkeling gedurende het eerste halfjaar, zal daarnaast een positief effect hebben op de winstontwikkeling.

Exclusief de effecten van de overname van CenE Bankiers, handhaaft Van Lanschot haar bij de Algemene Vergadering van Aandeelhouders op 12 mei uitgesproken verwachting voor 2004 dat de stijging van de winst per gewoon aandeel over 2004 ten minste 10% zal bedragen. De acquisitie- en integratiekosten worden begroot op maximaal 23 miljoen. CenE Bankiers zal naar verwachting vanaf het vierde kwartaal 2004 worden geconsolideerd en vanaf 2005 bijdragen aan de winst per gewoon aandeel. Met het samengaan met CenE Bankiers zal het klantenbestand fors worden uitgebreid.

Bijlagen
Geconsolideerde Balans per 30 juni 2004
Geconsolideerde Winst- en verliesrekening
Geconsolideerd Kasstroomoverzicht
Verloop Eigen vermogen per 30 juni 2004

Kalender 2005
Publicatie jaarcijfers 2004 17 maart 2005
(in eerdere publicaties is 18 maart 2005 vermeld)
Aandeelhoudersvergadering 11 mei 2005
Publicatie halfjaarcijfers 2005 18 augustus 2005


***Gelieve onderstaande link te gebruiken om het complete persbericht inclusief bijlagen te kunnen bekijken:***

F. van Lanschot Bankiers NV is de oudste onafhankelijke bank van Nederland met een geschiedenis die teruggaat tot 1737. De bank richt zich op een drietal doelgroepen: de vermogende particulier, het middelgrote (familie)bedrijf en de institutionele belegger. Van Lanschot staat voor kwalitatief hoogwaardige dienstverlening, waarin integrale advisering, persoonlijke service en maatwerk centraal staan. Van Lanschot NV is genoteerd aan de Euronext Amsterdam Stock Market.

Perscontacten Van Lanschot: J.A. Stein, Manager Corporate Communicatie.

Telefoon +31 (0)73 548 33 50; +31 (0)6 53 67 36 87; telefax +31 (0)73 548 32 04.

Perscontacten F. van Lanschot Bankiers België: F. Depickere, Gedelegeerd Bestuurder, Voorzitter van het Directiecomité. Telefoon +32 (0)3 286 43 22; mobiel +32 (0) 475 49 43 33; telefax +32 (0)3 286 78 01.

Investor Relations Van Lanschot: drs A.J.J. Barens, directeur Investor Relations.

Telefoon +31 (0)73 548 81 77; telefax +31 (0)73 548 32 04.