Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

http://www.minvrom.nl

MINVROM: Slechte controle op drinkwater uit eigen bron

Campings, bedrijven en instellingen die zelf drinkwater winnen en distribueren uit een eigen waterbron, houden zich vaak slecht aan de Waterleidingwet. Dit concludeert de VROM-Inspectie uit een onderzoek naar de zogenoemde .eigen winningen. dat in 2003 is uitgevoerd. Waterkwaliteit
De VROM-Inspectie onderzocht de bedrijfsvoering en de waterkwaliteit van 47 eigen winningen. Nog maar de helft van de bezochte bedrijven en instellingen controleerde het drinkwater volgens het meetprogramma dat de Waterleidingwet sinds 2002 voorschrijft. Ook is bij 40% van de eigen winningen nog onvoldoende aandacht voor maatregelen om legionella te voorkomen. De VROM-Inspectie legt de overtreders een dwangsom op als ze niet alsnog aan de voorschriften voldoen. Twaalf eigenaren hebben een proces-verbaal gekregen.
Geen gezondheidsrisico.s
Uit het onderzoek blijkt dat de kwaliteit van het water in het algemeen goed is. Twee maal is een te hoog nitraatgehalte vastgesteld en éénmaal was sprake van een besmetting met bacteriën. In alle drie de gevallen zijn maatregelen genomen om gezondheidsrisico.s te voorkomen. De overige geconstateerde normoverschrijdingen, zoals voor ijzer, pH of zuurstof, geven geen gezondheidsrisico.s. De VROM-Inspectie gaat ook dit jaar door met het controleren van eigen winningen. Hierbij wordt vooral gekeken naar campings en bedrijven in de voedingsmiddelensector.
Voor vragen kunt u bellen met Paula van Dael, Persvoorlichting Ministerie van VROM, (070) 339 3149.

20 aug 04 09:30